Biznis i politika
StoryEditor

Europa još uvijek tiho uvozi rusku nuklearnu energiju

15. Listopad 2022.
nuklearna energija

Od kada je Rusija 21. veljače 2022. priznala neovisnost područja ukrajinskih regija Donecka i Luhanska koja nisu pod kontrolom vlade, a potom 24. veljače 2022. izvršila ničim izazvanu i neopravdanu invaziju na Ukrajinu, EU, SAD i ostale zemlje Zapada su uvele niz novih sankcija protiv Rusije. tim novim sankcijama nadopunjene su već postojeće koje su uvedene protiv Rusije nakon što je 2014. nezakonito pripojila Krim i nije provela sporazume iz Minska.

Sankcije uključuju ciljane mjere ograničavanja (pojedinačne sankcije), gospodarske sankcije i diplomatske mjere a cilj im je osigurati da Rusija snosi ozbiljne posljedice za svoja djela i učinkovito onemogućiti njezinu sposobnost za daljnju agresiju. Tu su i pojedinačne sankcije usmjerene su na osobe koje su odgovorne za podupiranje, financiranje ili provedbu djelovanja kojima se podrivaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine ili koje imaju koristi od tih djelovanja.

Ne diraj nuklearnu

U tih nekoliko paketa sankcija ciljalo se prvenstveno na lukrativne energetske industrije (uglavnom naftu, plin,ugljen) dok se o nuklearnoj energiji nije pričalo. Nakon prvog granatiranja u blizini ukrajinske nuklearke u Zaporižju, Zelenski je pozvao međunarodnu zajednicu da Rusiji zabrani izvoz i nuklearne energije. Ali, čini se da je to teže učiniti nego li se čini.

Tako da je do sada ruska nuklearna industrija ostala vidljivo nedirnuta europskim sankcijama nakon više od sedam mjeseci rata Kremlja u Ukrajini — na veliko razočaranje kijevskih dužnosnika. Unatoč osam krugova sankcija, ciljanim mjerama protiv izvoza energije i pozivima Ukrajine da uvede potpuni embargo na nuklearnu trgovinu, isporuke nuklearnog goriva u zemlje članice EU-a i dalje idu iz Rusije.

- Ako vlade EU-a ozbiljno žele zaustaviti rat, moraju presjeći pupčanu vrpcu europske nuklearne industrije s Kremljom i umjesto toga se usredotočiti na uštede energije i obnovljive izvore energije – rekla je Ariadna Rodrigo, voditeljica EU održivih financija za Cnbc.

Mađarska i Bugarska bile su najglasnije u protivljenju sankcijama za ruski uran i drugu nuklearnu tehnologiju, rekla je Rodrigo i dodala da ‘to što o tome ne raspravljamo kako treba samo pokazuje dvostruke standarde EU‘.

Nekoliko zabrana EU-a za ruski nuklearni energetski sektor koje su na snazi, kao što je zabrana pristupa luci brodovima pod ruskom zastavom za prijevoz nuklearnog goriva, sadrže brojne rupe u zakonu i aktivisti tvrde da su potrebne mnogo strože mjere kako bi se smanjila ovisnost EU-a o ruskoj nuklearnoj energiji.

- Ruski nuklearni teror zahtijeva snažniji odgovor međunarodne zajednice - sankcije ruskoj nuklearnoj industriji i nuklearnom gorivu - rekao je Zelenski.

Energetski utjecaj Rusije nadilazi naftu i plin

U travnju je rezolucija Europskog parlamenta pozvala na ‘momentalni‘ embargo na ruski uvoz nuklearnog goriva i pozvala države članice da prestanu surađivati s ruskim državnim nuklearnim divom Rosatomom na postojećim i novim projektima. Ali Rusija je dominantan igrač na globalnom tržištu nuklearnog goriva i svaki potez kojim bi se prekinulo oslanjanje EU na njezine usluge vjerojatno bi bio daleko od bezbolnog, osobito s Rosatomom.

U Europi postoji 18 ruskih nuklearnih reaktora, u zemljama uključujući Finsku, Slovačku, Mađarsku, Bugarsku i Češku. Svi ovi reaktori ovise o Rosatomu za opskrbu nuklearnim gorivom i druge usluge a Mađarska je čak krajem kolovoza najavila izgradnju dva nova nuklearna reaktora od strane Rosatoma. Inače, Europska unija je prošle godine petinu urana uvezla iz Rusije, a samo su Niger i Kazahstan bili veći dobavljači urana za EU od Rusije.

Svjetski lider

Rusija se smatra svjetskim liderom kada se radi o izvozu razvoja nuklearki. Između 2012. i 2021., Rosatom je pokrenuo izgradnju 19 nuklearnih reaktora, od koji je 15 van Rusije. Također, da bi ti reaktori radili, potrebno je nuklearno gorivo a ruski TVEL je trenutno jedini autorizirani dobavljač takvog goriva za reaktore. Zbog toga se mnoge zemlje Europe i dalje oslanjaju na ruske isporuke kako ne bi riskirale prekid rada elektrane. Recimo, Slovačka ima četiri takva nuklearna reaktora, Češka ima dva. Kako bi odvojili EU zemlje od ruske ovisnosti, Westinghouse, američka nuklearna kompanija već je počela tragati za alternativama, ali vrlo je vjerojatno da će američke alternative biti puno skuplje.

19. travanj 2024 04:29