Biznis i politika
StoryEditor

Europarlament: Velikim tvrtkama drakonske kazne za izrabljivanje radnika, diektorima rezanje bonusa za zatopljenje

02. Lipanj 2023.
foto Shutterstock

Europski parlament u četvrtak je usvojio svoje stajalište za razgovore s državama članicama o pravilima za uključivanje ljudskih prava i utjecaja na okoliš u upravljanje tvrtkama.

Pema priopćenju iz Europarlamenta, od poduzeća će se zahtijevati da identificiraju, i tamo gdje je potrebno spriječe, prekinu ili ublaže negativan učinak svojih aktivnosti na ljudska prava i okoliš, kao što je dječji rad, ropstvo, izrabljivanje radne snage, onečišćenje, degradacija okoliša i gubitak bioraznolikosti. Također će morati pratiti i procjenjivati utjecaj svojih partnera u lancu vrijednosti, uključujući ne samo dobavljače, već i subjekte povezane s prodajom, distribucijom, transportom, skladištenjem, gospodarenjem otpadom i s drugim područjima.

Pravila i za 250 hrvatskih tvrtki

Nova pravila primjenjivat će se na poduzeća sa sjedištem u EU-u, bez obzira na sektor kojem pripadaju, uključujući financijske usluge, i to s više od 250 zaposlenika i prometom većim od 40 milijuna eura te na matična društva s više od 500 zaposlenika i globalnim prometom većim od 150 milijuna eura. Ta pravila odnosit će se i na oko 250 tvrtki sa sjedištem u Hrvatskoj.  

Pravilima će se obuhvatiti i poduzeća izvan EU-a s prometom većim od 150 milijuna eura, ako je u EU-u ostvareno najmanje 40 milijuna eura od tog iznosa.

Rezanje bonusa najvećim direktorima

Poduzeća će morati provesti plan tranzicije s ciljem ograničavanja globalnog zatopljenja na 1,5°C, a u slučaju velikih tvrtki s preko 1000 zaposlenika (kakvih je u Hrvatskoj 68), ispunjavanje ciljeva tog plana utjecat će na varijabilni dio plaće direktora (npr. bonusi). Nova pravila također zahtijevaju od poduzeća da surađuju s onima na koje njihove radnje utječu, uključujući aktiviste za ljudska prava i zaštitu okoliša, da uvedu žalbeni mehanizam i redovito prate učinkovitost svoje politike dužne pažnje. Kako bi se olakšao pristup ulagačima, korporativne informacije o politici dužne pažnje poduzeća također bi trebale biti dostupne na jedinstvenoj europskoj pristupnoj točki (ESAP).

Sankcije i nadzorni mehanizam

Poduzeća koja se ne pridržavaju pravila smatrat će se odgovornima za štetu i mogu ih sankcionirati nacionalna nadzorna tijela. Sankcije uključuju mjere kao što su javno prozivanje, uklanjanje robe s tržišta ili novčane kazne u iznosu od najmanje 5% neto globalnog prometa poduzeća. Poduzećima izvan EU-a koja se ne budu pridržavala pravila bit će zabranjen pristup postupku javne nabave u EU-u.

Prema usvojenom tekstu, nove zakonske obveze primjenjivale bi se nakon tri ili četiri godine, ovisno o veličini poduzeća. Manja poduzeća moći će odgoditi primjenu novih pravila za dodatnih godinu dana, stoji u priopćenju Europarlamenta. No, prije toga su na redu pregovori s državama članicama.

17. travanj 2024 23:48