Biznis i politika
StoryEditor

Europska energetska kriza potaknut će povratak na prljavije izvore energije

08. Studeni 2022.
energija, poskupljenje, cijene energije

Računi kućanstava će biti nešto skuplji, ali Europa će preživjeti zimu jer je uspjela spremiti dovoljno nafte i plina za nadolazeću sezonu grijanja. Ipak, puno veće troškove snosit će najsiromašnije zemlje svijeta, koje su isključene s tržišta prirodnog plina zbog iznenadno velike potražnje u Europi. Zbog toga su zemlje s tržištima u nastajanju nesposobne zadovoljiti današnje ili sutrašnje potrebe, a najvjerojatnije posljedice - zatvaranje tvornica, češće i dugotrajnije nestašice struje, rasplamsavanje društvenih nemira - mogle bi se protegnuti u sljedeće desetljeće, prenosi Bloomberg. 

Europske zemlje okrenule su se spot tržištu 

Zabrinutost za energetsku sigurnost u Europi dovodi do energetskog siromaštva u zemljama u razvoju. Europa izvlači plin iz drugih zemalja bez obzira na cijenu - rekao je Saul Kavonic, energetski analitičar u Credit Suisse Group AG. 

Nakon ljeta nestanaka struje i političkih previranja, hladnije vrijeme i obilne kiše ublažile su neposrednu energetsku krizu u Pakistanu, Indiji, Bangladešu i na Filipinima, ali to je samo privremeno olakšanje. Niže temperature su pred vratima, a šanse da se osiguraju dugoročne opskrbe su male. Jak američki dolar samo je zakomplicirao situaciju, prisiljavajući države da biraju između kupnje goriva ili plaćanja duga. U ovim okolnostima, globalni dobavljači goriva sve su oprezniji u pogledu prodaje u zemlje koje bi mogle doživjeti bankrot.

Središte problema je odgovor Europe na smanjenje opskrbe gorivom i rat u Ukrajini. Odsječene od ruskog plina, europske zemlje okrenule su se spot tržištu, gdje je energija koja nije predana kupcima dostupna za isporuku u kratkom roku. Uz skok cijena, neki dobavljači u južnoj Aziji jednostavno su otkazali dugo planirane isporuke u korist boljih prinosa drugdje, kažu trgovci.

- Dobavljači se ne moraju usredotočiti na osiguravanje svog LNG-a na tržištima niske cijene - rekao je Raghav Mathur, analitičar tvrtke Wood Mackenzie Ltd. Više cijene koje mogu dobiti na spot tržištu više nego nadoknađuju sve kazne koje bi mogli platiti za izbjegavanje planiranih isporuka. Ta će se dinamika vjerojatno održati godinama, kaže Mathur.

Šteta uzrokovana globalnim zagrijavanjem, kao što su razorne poplave u Pakistanu, također izaziva ekonomsku pustoš u zemljama u usponu, što je potaknulo čelnike na klimatskim pregovorima UN-a u Egiptu ovog mjeseca da raspravljaju o tome kako bogatije zemlje mogu pomoći u pružanju veće potpore, objavio je Bloomberg.

Rusija je sretna što gorivo može ponuditi Pakistanu, Indiji i drugim zemljama

U isto vrijeme, Europa ubrzava izgradnju plutajućih uvoznih terminala kako bi u budućnosti dopremila više goriva. Njemačka, Italija i Finska osigurale su postrojenja. Nizozemska je u rujnu počela uvoziti LNG s novih plutajućih terminala. Očekuje se da će europska potražnja za prirodnim plinom porasti za gotovo 60 posto do 2026. godine, navodi BloombergNEF.

Po prvi put, zemlje u usponu poput Pakistana, Bangladeša i Tajlanda prisiljene su se cjenovno natjecati s Njemačkom i drugim gospodarstvima koja su nekoliko puta veća od njih. Obično kada postoji kratkoročna nestašica, države mogu potpisati dugoročne ugovore o opskrbi, plaćajući fiksnu stopu za osiguranje pouzdanih isporuka godinama. To ovaj put nije upalilo. 

Bez ruskog plina koji teče u Europu, globalna tržišta plina ostat će tijesna. Promptne cijene će ostati visoke, a bez mogućnosti osiguravanja dugoročne opskrbe, zemlje u razvoju mogle bi potražiti prljavija goriva ili druge partnere.

Zamah koji stoji iza rasta prirodnog plina u gospodarstvima u razvoju usporio se, osobito u južnoj i jugoistočnoj Aziji, stavljajući mrlju na vjerodajnice plina kao prijelaznog goriva, objavila je Međunarodna agencija za energiju u izvještaju. Nedostatak energije već je približio tržišta u nastajanju i Rusiju. Rusija je bila više nego sretna što je ponudila gorivo Pakistanu, Indiji i drugima koji su bili isključeni iz spot tržišta.

- Uspostavili smo kontakt s ruskom stranom. Mi smo, naravno, vrlo zainteresirani za nabavu LNG-a. Ako bogate zemlje oduzmu sav LNG, što će se dogoditi s nama? - poručio je Shafqat Ali Khan, pakistanski veleposlanik u Rusiji, državnoj novinskoj agenciji Tass. 

Siromašnije zemlje okreću se jeftinijim gorivima 

Dok je kineski LNG uvoz općenito pao djelomično zbog visokih cijena na licu mjesta, nacija je povećala kupnju ruskog LNG-a uz veliki popust. Isporuke iz Rusije u Kinu porasle su za oko 25 posto do sada ove godine, prema podacima koje je prikupio Bloomberg.

Siromašnije zemlje također se mogu okrenuti jeftinijim gorivima poput ugljena i nafte ili će nastojati razviti vlastite domaće resurse. Međunarodna gospodarska komora u Bangladešu je pozvala vladu da brže krene s istraživanjem prirodnog plina na kopnu i na moru kako bi zamijenila skupi LNG. Kritičari pakistanske vlade pitaju zašto nisu iskoristili rezerve plina u dijelovima zemlje.

- Jedini spas bit će ako ne postane prehladno - rekao je Shaiq Jawed, direktor JK Groupa, pakistanskog dobavljača tekstila za globalne hotelske lance. Ovog je ljeta, prvi put u 25 godina, tvrtka dobila samo polovicu plina koji joj je bio potreban, rekao je. Ako treba, može se osloniti na električnu energiju i energiju proizvedenu ugljenom.

Za ljude zabrinute zbog klimatskih promjena i okoliša, nijedna od ovih opcija nije dobra, jer ugljen i nafta puno su prljaviji od plina. Proces vađenja novih fosilnih goriva energetski je intenzivan i povezan s povećanim zagađenjem i potresima.

- Ako će prirodni plin biti izvan naših mogućnosti, očito gledamo na povratak na ugljen u određenoj mjeri jer je potrebna osnovna razina električne energije za proizvodnju, a to se jednostavno ne može učiniti samo pomoću solarne energije il energije vjetra - rekla je prošlog mjeseca Nirmala Sitharaman, indijska ministrica financija.

24. travanj 2024 08:13