Biznis i politika
StoryEditor

Europska komisija dala Hrvatskoj još jedno zeleno svjetlo za uvođenje eura

01. Lipanj 2022.
Valdis Dombrovskis

Piše: Roko Kalafatić

Opće je poznato da je Hrvatska svakim danom sve bliže ulasku u eurozonu, a konačno su osvanuli i rezultati ovogodišnjeg izvješća o konvergenciji. Izvješće dolazi od Europske komisije, a u istom je još jednom potvrđeno da je Republika Hrvatska spremna uvesti euro kao službenu valutu 1. siječnja 2023. godine s čime postaje 20. članica eurozone.

Povodom toga, izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis održao je online intervju s hrvatskim novinarima dan prije press konferencije s predsjednikom vlade Andrejem Plenkovićem. Čestitao je Republici Hrvatskoj na uvođenju eura kao službene valute.

- Uvođenje eura neće imati pozitivan učinak na Hrvatsku, već i na strane investitore i europsko tržište. Ono osigurava pozitivan razvoj hrvatske ekonomije, a prednost je i što je Hrvatska već imala fiksni tečaj razmjene kuna i eura –, izjavio je Dombrovskis.

Izvješće Europske komisije o konvergenciji izlazi svake godine, a ono daje ocjenu napretka za sve države koje još nisu članice eurozone, a kreću se prema uvođenju eura. Izvješće čini osnovu za formiranje odluku Europske Unije o tome jesu li države spremne za euro ili još nisu zadovoljile sve kriterije.

Nakon pozitivnog izvješća Komisije, očekuje se da će Europsko vijeće donijeti konačne odluke o uvođenju eura u Hrvatskoj donijeti u prvoj polovici srpnja 2022. godine, nakon rasprave u Europskom parlamentu i Euroskupini te nakon konačnih mišljenja od Parlamenta i Europske središnje banke.

Unatoč zadovoljstvu iskazanom od strane Europske komisije i Vlade RH, javljaju se brojna pitanja vezana za uvođenje eura, a jedno od najvažnijih je ono koje se tiče utjecaja promjene valute na hrvatska kućanstva i znači li to porast cijena osnovnih namirnica i ostalih potrepština.

Potpredsjednik Komisije, Valdis Dombrovskis je poručio da euro neće imati negativan učinak na Hrvatsku.

- Inflacija je neovisno o eurozoni vrlo visoka, a cijene rastu u svakom slučaju. Zbog situacije u Ukrajini većina europskih zemalja osjeti visoke cijene energenata, a poremećaji u opskrbnim lancima i rat su razlog porasta cijena hrane i ostalih potrepština. Te stvari nisu povezane s eurom, Komisija ne vidi povezanost inflacije s uvođenjem eura -, izjavio je Dombrovskis.

Poručio je i da s uvođenjem eura uvijek dođe do minimalnog porasta cijena zbog troškova same konverzije, ali su takvi troškovi sasvim očekivani za svaku zemlju u prelasku.

Potpredsjednik Komisije je također spomenuo da kompanije neće dizati cijene zbog prelaska na euro već će biti preračunate strogo prema službenom tečaju, a o tome će brinuti i hrvatske vlasti.

- Hrvatska zadovoljava sve kriterije za euro i sve indikacije su zasad pozitivne. Takvu reakciju u budućnosti očekujemo i od ostatka članica eurozone -, kazao je Dombrovskis.

Također je dodao da očekuje da će se zbog trenutne situacije s opskrbnim lancima i ratom u Ukrajini europsko gospodarstvo usporiti, ali sigurno neće stati.

- Da bi zaustavili rat, moramo pružiti što više financijske, humanitarne i vojne pomoći Ukrajini i pritisnuti Rusiju sankcijama ne bi li zaustavili rat koji je razlog brojnih ekonomskih problema – zaključio je i dodao da je upravo zbog toga pokrenuta inicijativa REPowerEU.

17. travanj 2024 20:09