Biznis i politika
StoryEditor

Europska komisija zbog rata donijela privremeni okvir za državne potpore gospodarstvu

24. Ožujak 2022.

Europska komisija jučer je donijela privremeni okvir za državne potpore u kriznim situacijama, kojim se državama članicama omogućuje da iskoriste fleksibilnost predviđenu pravilima o državnim potporama radi podrške gospodarstvu u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

Izvršna potpredsjednica nadležna za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager izjavila je da 'u ovom kritičnom trenutku Europska unija čvrsto stoji uz Ukrajinu i njezin narod' te da se 'moramo se suprotstaviti toj okrutnoj invaziji jer u pitanju je i naša sloboda'.

- Sankcije koje su donijeli EU i njegovi međunarodni partneri teško su pogodile rusko gospodarstvo. Te sankcije nanose štetu i gospodarstvu EU-a, i to će se nastaviti u narednim mjesecima. Moramo ublažiti gospodarski učinak tog rata i podržati teško pogođena poduzeća i sektore. I moramo djelovati koordinirano.

Imajući to na umu, Komisija će državama članicama omogućiti da iskoriste fleksibilnost predviđenu pravilima o državnim potporama kako bi se nosile s ovom nezapamćenom situacijom, uz istovremeno očuvanje ravnopravnih uvjeta tržišnog natjecanja na europskom jedinstvenom tržištu.

Privremenim okvirom za državne potpore u kriznim situacijama nadopunjuje se postojeći paket instrumenata državne potpore koji pruža mnoge druge mogućnosti koje su već dostupne državama članicama, kao što su mjere isplate naknade poduzećima za štete koje su izravna posljedica izvanrednih okolnosti i mjere navedene u Komunikaciji Komisije o kretanjima na energetskom tržištu.

Novi okvir omogućit će državama članicama da i. pruže ograničeni iznos potpore poduzećima pogođenima sadašnjom krizom ili s njom povezanim sankcijama i protusankcijama; ii. osiguraju da poduzeća ostanu dovoljno likvidna; te iii. nadoknade poduzećima dodatne troškove uzrokovane iznimno visokim cijenama plina i električne energije.

Te vrste mjera bit će dostupne i poduzećima koja se mogu smatrati poduzećima u poteškoćama jer ta bi se poduzeća zbog trenutačnih okolnosti, koje su uslijedile neposredno nakon pandemije koronavirusa, mogla suočiti s velikim potrebama u pogledu likvidnosti. Iz područja primjene tih mjera bit će isključeni sankcionirani subjekti i subjekti koji su pod ruskom kontrolom.

Navest ću jedan primjer: ako države članice žele minimizirati utjecaj naglog povećanja ulaznih troškova, mogu odmah uvesti programe dodjele do 400.000 eura po poduzeću pogođenom krizom. Komisija je spremna odmah početi surađivati s državama članicama u potpunosti koristeći fleksibilnost pravila o državnim potporama kako bi se pronašla praktična rješenja radi očuvanja tog važnog sektora našega gospodarstva.

Radi očuvanja ravnopravnih uvjeta tržišnog natjecanja na unutarnjem tržištu, novi privremeni okvir za državne potpore u kriznim situacijama uključuje niz zaštitnih mjera. Države članice također se pozivaju da uključe zahtjeve u pogledu održivosti za dodjelu potpora za dodatne troškove energije povezane s visokim cijenama plina i električne energije.

Komisija će nastaviti pratiti situaciju i pružati potrebnu podršku vladama država članica i građanima - rekla je Vestager.

22. travanj 2024 02:56