Biznis i politika
StoryEditor

Europska središnja banka podiže kamatne stope za 50 baznih bodova, najavili daljnje povećanje

15. Prosinac 2022.

Europska središnja banka objavila je da će podići kamatne stope za 50 baznih bodova, a najavili su i njihovo daljnje povećanje. Kako navode u priopćenju, procjenjuje se da će kamatne stope i dalje morati značajno rasti stabilnim tempom kako bi dosegle razine koje su dovoljno restriktivne da osiguraju pravovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj od 2 posto.

‒ Održavanje kamatnih stopa na restriktivnim razinama s vremenom će smanjiti inflaciju prigušivanjem potražnje, a također će se zaštititi od rizika trajnog pomaka inflacijskih očekivanja prema gore ‒ navode u priopćenju dodajući da će buduće odluke Upravnog vijeća banke o kamatnim stopama i dalje slijediti pristup odlučivanja od sastanka do sastanka.

Prema procjeni Eurostata, inflacija je u studenom iznosila 10 posto, odnosno zabilježila je pad sa 10,6 posto kolika je bila mjesec ranije.

‒ Ipak, inflacija cijena hrane i temeljni cjenovni pritisci u cijelom gospodarstvu ojačali su i trajat će neko vrijeme – navode u priopćenju.

Usred iznimne neizvjesnosti, dužnosnici ECB-a su značajno revidirali svoje projekcije inflacije. Sada predviđaju da će prosječna inflacija dosegnuti 8,4 posto u 2022. prije nego što se smanji na 6,3 posto sljedeće godine, pri čemu se očekuje da će inflacija znatno pasti tijekom godine.

Predviđa se i da će u prosjeku iznositi 3,4 posto u 2024. i 2,3 posto u 2025. godini.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde na konferenciji je za medije nakon sastanka uprave izjavila i da bi se trebalo očekivati ponovno povećanje za 50 baznih bodova u nadolazećem razdoblju.

‒ Imamo više terena za pokriti, imamo više vremena i čeka nas duga utakmica ‒ rekla je.

U toku s ostalim bankama

Nadalje, pojačavajući mjere vezane uz troškove zaduživanja, dužnosnici su predstavili planove za kvantitativno pooštravanje, odnosno rasterećenje državnog duga kupljenog kao poticaj u prošlosti. Plan predviđa smanjenja u Programu kupnje imovine u prosjeku za 15 milijardi eura mjesečno u drugom tromjesečju, a tempo nakon toga tek treba biti određen.

Euro je zaustavio prethodni pad i obveznice su pale, a valuta je oko 0,4 posto niža u odnosu na dolar. 

Potez Europske središnje banke, zajedno sa sličnim potezima Federalnih rezervi i Banke Engleske ovog tjedna, odražava uvjerenje da je najgora inflacija u generaciji blizu svog vrhunca. To znači da bi gornja granica za troškove posudbe također mogla biti na vidiku. 

No nekoliko dužnosnika zagovaralo je daljnje korake prema restriktivnom području jer visoke cijene energije nastavljaju poticati inflaciju.

Koliko će visoki troškovi zaduživanja u konačnici biti podignuti sada je središnje pitanje za ulagače, iako je to tema o kojoj kreatori politike šute. 

25. travanj 2024 11:35