Biznis i politika
StoryEditor

ESB povećala kamatne stope za 50 baznih bodova, najavljeno i daljnje povećanje

02. Veljača 2023.

Upravno vijeće Europske središnje banke odlučilo je povećati tri ključne kamatne stope ESB‑a za 50 baznih bodova i očekuje da će ih nastaviti povećavati, navodi se u priopćenju koje je poslalo HNB. 

Imajući u vidu temeljne inflacijske pritiske, Upravno vijeće namjerava povećati kamatne stope za još 50 baznih bodova na sljedećem sastanku povezanom s monetarnom politikom u ožujku, na kojem će razmotriti daljnje korake monetarne politike.

Održavanjem kamatnih stopa na restriktivnim razinama s vremenom će se smanjiti inflacija jer će se smanjiti potražnja i rizik trajnog porasta inflacijskih očekivanja, navode dodajući da će pritom i dalje donositi odluke o ključnim kamatnim stopama na osnovi podataka i na svakom sastanku.

Navode da će ustrajati na zacrtanom putu i nastaviti znatno povećavati kamatne stope postojanom dinamikom te ih održavati na razinama koje su dovoljno restriktivne da se inflacija što skorije vrati na srednjoročni cilj od 2 posto.

Upravno vijeće danas je donijelo i odluku o načinima smanjenja držanja vrijednosnih papira Eurosustava kupljenih u sklopu programa kupnje vrijednosnih papira (APP).

Kao što je najavljeno u prosincu, portfelj APP‑a smanjivat će se za prosječno 15 milijardi eura mjesečno od početka ožujka do kraja lipnja 2023. S vremenom će se utvrditi i dinamika smanjivanja portfelja u razdoblju koje slijedi.

Provodit će se djelomično reinvestiranje koje će uglavnom biti u skladu sa sadašnjom praksom. Preostali iznosi za reinvestiranje rasporedit će se po programima koji čine APP razmjerno njihovu udjelu otkupa.

U sklopu programa kupnje vrijednosnih papira javnog sektora (PSPP) rasporedit će se razmjerno udjelu otkupa po jurisdikcijama te u vrijednosne papire nacionalnih odnosno nadnacionalnih izdavatelja.

Kada je riječ o kupnjama korporativnih obveznica koje provodi Eurosustav, preostalo reinvestiranje u većoj će se mjeri usmjeriti na klimatski uspješnije izdavatelje. Ne dovodeći u pitanje ESB‑ov cilj očuvanja stabilnosti cijena, takvim će se pristupom pridonijeti postupnoj dekarbonizaciji držanja korporativnih obveznica u Eurosustavu u skladu s ciljevima Pariškog sporazuma.

Ovim povećanjem kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja iznosit će tri posto, kamatna stopa za mogućnost posudbe na kraju dana 3,25 posto, a kamatna stopa na novčani depozit 2,50 posto. Povećanja će stupiti na snagu 8. veljače 2023.

18. travanj 2024 06:57