Biznis i politika
StoryEditor

Europska ‘trojka‘ planira suradnju u nabavi ključnih sirovina

27. Lipanj 2023.
sirovine sirovine

Njemačka, Francuska i Italija najavile su u na sastanku ministara gospodarstava i industrije pojačanu suradnju u nabavi sirovina, preuzevši inicijativu uoči planirane uspostave zajedničkog mehanizma na razini EU-a.

Ministri su na nizu trilateralnih sastanaka razmatrali moguće europske odgovore na ‘izazove dvostruke zelene i digitalne tranzicije‘, stoji u zajedničkom priopćenju.

- Ne možemo jamčiti ekološku i digitalnu transformaciju ako ne možemo pomoći našim tvrtkama da osiguraju prijeko potrebne sirovine - rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire.

Europska komisija predstavila je u ožujku zakonski prijedlog koji predviđa osnivanje europske agencije za nabavu rijetkih Zemljinih minerala, poput litija, i obvezao države članice na ubrzani postupak izdavanja dozvola za nove rudnike i pogone za preradu.

- Komisija će uspostaviti i upravljati sustavom koji će objediti potražnju zainteresiranih kompanija-potrošača strateških sirovina registriranih u Uniji, a vlasti zemalja članica prikupljat će ponude dobavljača dovoljne za podmirivanje zajedničke potražnje -  stoji u prijedlogu direktive.

Europski zakon predstavlja ‘važan prvi korak‘, rekao je Le Maire, no vlade moraju istodobno definirati konkretni plan rada za strateške projekte i dogovorene mjere, poput stvaranja zajedničkih zaliha.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka njemački ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je da bi državni zajmodavac KfW trebao rezervirati novac za izravna ulaganja u europske projekte nabave ključnih materijala.

Francuska i Italija već su za takve projekte osigurale 500 milijuna odnosno milijardu eura, naglasio je Habeck.

- I mi u Njemačkoj trebali bismo težiti takvom iznosu -  dodao je njemački ministar iz stranke Zelenih, dodavši da vladajuća koalicija još nije postigla dogovor o tom pitanju. Ministar financija Christian Lindner iz liberalnih Slobodnih demokrata inzistira na konsolidaciji proračuna.

Industrijske tvrtke zadovoljne trilateralnom suradnjom

- Živimo u vremenu u kojem tempo donošenja odluka često ne prati hitne potrebe. Zato je dobro što zemlje s najrazvijenijom industrijom udružuju snage i nude europskim institucijama sveobuhvatnu viziju - istaknuo je u priopćenju izvršni direktor talijanskog proizvođača vojne opreme Leonardo Roberto Cingolani. 

Ocijenio je i da bi europska direktiva trebala definirati "kriterije za strateške projekte i (osigurati) im povlaštene kanale za pribavljanje dozovola i dogovarajuće financijske instrumente".

Talijanska energetska kompanija Enel spada među pet vodećih proizvođača zelene energije i iskoristila je sastanak za poziv EU da na popis strateških sirovina uvrsti i polikristalni silikon, ključan za proizvodnju solarnih panela.

Rijetki Zemljini minerali igraju važnu ulogu u prijelazu na ugljično neutralno gospodarstvo, a EU nabavlja 95 posto tih sirovina u Kini. Bruxelles pak želi smanjiti ovisnost o kineskom uvozu.

29. studeni 2023 00:17