Biznis i politika
StoryEditor

Europske banke najviše strahuju od potencijalne krize povjerenja

20. Ožujak 2023.

Najmanje dvije velike europske banke analiziraju scenarije domino-efekta u bankovnom sektoru nakon nevolja u SAD-u i Švicarskoj, a posebno se pribojavaju potencijalne krize povjerenja, izjavila su Reutersu dva upućena čelnika.

Posljedice krize povjerenja u Credit Suisse i kolaps dvije američke banke mogli bi utjecati i na financijski sustav u Europi, izjavila su dva direktora odvojeno za Reuters.

Dvije banke interno su raspravljale kada bi se trebala oglasiti Europska središnja banka porukom o otpornosti banaka u eurozoni, posebno njihovih kapitalnih pozicija i likvidnosti, rekli su izvori.

Interne rasprave fokusirale su se mogućnost da ECB istupom još više uznemiri javnost, ako se oglasi prerano, objasnili su.

Ustvrdili su da su njihove banke i sektor dobro kapitalizirani i da im je likvidnost jaka, ali strahuju da će se više zajmodavaca naći na udaru krize povjerenja.

Prošli četvrtak ECB je u priopćenju sa sjednice odbora za monetarnu politiku istaknuo da je bankovni sektor u eurozoni otporan i da su njegove kapitalne i pozicije likvidnosti ‘snažne‘. 

U petak sazvan je ipak izvanredni sastanak ECB-ovog odbora za nadzor banaka kako bi ‘razmijenio mišljenja i dao članovima najnovije informacije o nedavnim događanjima u bankovnom sektoru‘, rekao je glasnogovornik Reutersu.

U nedjelju ECB je objavio da će u koordinaciji sa skupinom središnjih banaka pojačati likvidnost u dolarima mehanizmom razmjene valuta kako bi se osiguralo normalno financiranje nakon problema u SAD-u i Švicarskoj.

Kako bi osigurale likvidnost u dolarima, središnje banke SAD-a, eurozone, Japana, Kanade, Švicarske i Britanije nudit će zajmodavcima financiranje s rokom dospijeća od sedam dana svakog dana, a ne jednom tjedno, stoji u priopćenju ECB-a.

Dnevno financiranje bit će bankama dostupno od ponedjeljka 20. ožujka minimalno do kraja travnja kako bi se poduprlo normalno funkcioniranje tržišta i osigurala likvidnost za kreditiranje kompanija i kućanstava, dodaje se u priopćenju.

05. lipanj 2023 17:38