Biznis i politika
StoryEditor

Europske burze diskretne, jedino sektor luksuzne robe porastao

13. Travanj 2023.

Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje oprezno, kao i na ostalim burzama u svijetu, a podršku tržištima pružio je rast cijena dionica proizvođača luksuzne robe.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,04 posto, na 7.820 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,25 posto, na 15.740 bodova, a pariški CAC 1,07 posto, na 7.475 bodova.

Najviše su jutros porasle cijene dionica proizvođača luksuznih proizvoda jer je najveća svjetska kompanija u tom području LVMH izvijestila o boljim nego što se očekivalo rezultatima prodaje u prvom tromjesečju.

Cijena dionice te kompanije skočila je 4,5 posto, dok je cijena Richemonta porasla 3,8, a Hermesa 2,9 posto.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica blago pale. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u minusu 0,2 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji porasle 0,4 posto. U Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale su, pak, između 0,2 i 0,3 posto.

Na azijskim se burzama trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, kada je Dow Jones oslabio 0,11 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,4, a Nasdaq indeks 0,85 posto.

Podršku najvećoj svjetskoj burzi pružilo je jučer izvješće prema kojemu su u ožujku potrošačke cijene u SAD-u porasle 0,1 posto na mjesečnoj razini i pet posto na godišnjoj, što je značajno usporavanje u odnosu na 6 posto u prethodnom mjesecu. To su i bolji podaci nego što se očekivalo.

No, temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene energije i hrane, porasla je 0,4 posto na mjesečnoj, a 5,6 posto na godišnjoj razini, što je blago ubrzanje s 5,5 posto mjesec dana prije.

Ti podaci pokazuju da zaoštravanje monetarne politike američke središnje banke daje rezultate, ali i da je inflacija i dalje znatno iznad ciljane razine Feda od dva posto.

Stoga se očekuje da će Fed nastaviti s podizanjem kamatnih stopa. Na tržištu novca procjenjuje se da postoji 70 posto izgleda da će Fed na sjednici u svibnju povećati ključne kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova.

Negativno je na tržište utjecao zapisnik s posljednje sjednice Feda jer je nekoliko čelnika središnje banke izrazilo zabrinutost u vezi likvidnosti regionalnih banaka i mogućnosti da bi propast Silicon Valley i nekoliko drugih banaka mogla izazvati recesiju u drugom dijelu godine.

- Zapisnik je jasno pokazao da je Fed zabrinut zbog krize pojedinih banaka, ali i zbog i dalje povišenih cijena - zaključio je Greg Bassuk, direktor u tvrtki AXS Investments.

19. travanj 2024 18:36