Biznis i politika
StoryEditor

Europsko gospodarstvo stagniralo na kraju prošle godine

30. Siječanj 2024.

Gospodarstvo eurozone i EU-a stagniralo je u četvrtom kvartalu 2023. godine, pokazale su u utorak preliminarne procjene Eurostata, uz blagi pad aktivnosti u Njemačkoj i rast u Španjolskoj. Sezonski prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) eurozone i EU-a zadržao se u četvrtom tromjesečju na razini prethodna tri mjeseca kada je na oba područja smanjen za 0,1 posto, izračunali su statističari.

U skupini vodećih gospodarstava najsnažniji rast bilježila je Španjolska, za 0,6 posto u odnosu na ljetno tromjesečje. Talijanski BDP porastao je za blagih 0,2 posto, a francuski se zadržao na razini prethodna tri mjeseca. U najvećem europskom gospodarstvu, onom Njemačke, aktivnost se smanjila za 0,3 posto. Daleko najsnažniji rast BDP-a na tromjersečnoj razini bilježio je, prema Eurostatu dostupnim podacima, Portugal, za 0,8 posto, a najviše se smanjila aktivnost u Irskoj, za 0,7 posto.

Eurostat napominje da preliminarnu procjenu za četvrto tromjesečje temelji na podacima 18 zemalja koje čine 96 posto BDP-a eurozone i 94 posto BDP-a EU-a. Izvješće sadrži podatke 12 članica. Na godišnjoj razini BDP eurozone je u razdoblju od listopada do prosinca porastao za 0,1 posto, a BDP Unije za 0,2 posto. U prethodna tri mjeseca aktivnost se na oba područja zadržala na razini kraja 2022. godine.

U cijeloj prošloj godini porasla je na oba područja za 0,5 posto, pokazuju preliminarne Eurostatove procjene. Daleko je najsnažnje porasla aktivnost u Portugalu i Španjolskoj, za 2,2 odnosno za dva posto. U Francuskoj uvećana je za 0,7 posto, a u Italiji za 0,5 posto. Njemačko gospodarstvo smanjilo se za 0,2 posto u odnosu na kraj 2022. Najviše je smanjena gospodarska aktivnost u Irskoj, za 4,8 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

21. lipanj 2024 07:04