Biznis i politika
StoryEditor

Eurostat: Inflacija u EU usporila rast u studenom

19. Prosinac 2023.
inflacija, stopa inflacije, pad inflacije

Stopa inflacije u Europskoj uniji, eurozoni i u Hrvatskoj smanjena je u studenom na godišnjoj razini, a u Belgiji je zabilježena čak i deflacija, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće Eurostata.

Na razini EU-a godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji omogućuje usporedbu među zemljama članicama, spustila se u studenom na 3,1 posto, s listopadskih 3,6 posto, objavio je europski statistički ured. 

U eurozoni inflacija je u studenom iznosila 2,4 posto, usporivši u odnosu na 2,9 posto u listopadu, u skladu s procjenom objavljenom krajem studenog. Usporedbe radi, u studenome prošle godine u EU je dosezala 11,1 posto, a u eurozoni 10,1 posto, pokazuju tablice.

Belgija jedina s padom cijena

Samo u Belgiji su u studenom cijene pale na godišnjoj razini, za 0,8 posto, navodi se u izvješću Eurostata. Istodobno, najnižu stopu rasta potrošačkih cijena u studenom u odnosu na isti mjesec lani imale su Danska i Italija, od 0,3 odnosno 0,6 posto.

Najvišu, pak, godišnju stopu inflacije imala je Češka, od osam posto. Slijedi Mađarska, sa 7,7 posto te Slovačka i Rumunjska, s godišnjim stopama inflacije od 6,9 posto. Blizu je i Poljska, sa stopom inflacije od 6,3 posto.

Među zemljama s najsnažnijim rastom potrošačkih cijena, mjerenim HICP-om, zadržala se i Hrvatska, s godišnjom stopom inflacije od 5,5 posto, nakon listopadske u visini 6,7 posto, u skladu s podacima koje je Eurostat već objavio krajem studenog.

Najbliža Hrvatskoj je Bugarska, s istom godišnjom stopom inflacije, pokazuju tablice Eurostata. U studenome prošle godine, usporedbe radi, godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj dosezala je 13 posto.

Na mjesečnoj razini pad cijena

U studenom su na mjesečnoj razini u EU potrošačke cijene pale za 0,4 posto, a u eurozoni za 0,6 posto. Procjena Eurostata s kraja studenog pokazivala je pad cijena u eurozoni u odnosu na listopad za 0,5 posto.

Najveći pad cijena zabilježila je Malta, od 2,9 posto. Slijede Cipar i Nizozemska, s padom po stopi od po 1,5 posto. 

U Hrvatskoj su u studenom potrošačke cijene smanjene za 0,4 posto u odnosu na listopad, u skladu s već objavljenom procjenom Eurostata krajem studenog. Istu stopu pada cijena na mjesečnoj razini imale su Litva i Danska, pokazuje najnovije izvješće.

U Češkoj, Mađarskoj i Estoniji cijene su se pak zadržale na listopadskim razinama.  Najveći rast cijena u Uniji imala je Poljska, za 0,6 posto u odnosu na mjesec ranije, pokazuju tablice.

23. lipanj 2024 13:03