Biznis i politika
StoryEditor

Eurozona bi ipak mogla izbjeći recesiju: Goldman Sachs objavio nešto vedrije prognoze za ovu godinu

10. Siječanj 2023.

Iako se još od sredine prošle godine kontinuirano najavljivala recesija u europodručju, ekonomisti Goldman Sachsa sada imaju suprotno mišljenje. Pred sam kraj 2022. godine gospodarstva Europske unije su se pokazala otpornijim, cijene prirodnog plina naglo su pale, a Kina je ukinula ograničenja povezana s mjerama protiv pandemije Covid-19 ranije od očekivanog.

Upravo to je razlog zašto ekonomisti očekuju da će bruto domaći proizvod ove godine porasti za 0,6 posto u usporedbi s ranijim predviđanjima za smanjenje od 0,1 posto. Predvođeni Jarijem Stehnom, upozorili su i na slab rast tijekom zime s obzirom na energetsku krizu te tvrde da će se ukupna inflacija smanjiti brže nego što se mislilo, na oko 3,25 posto do kraja ove godine.

‒ Očekujemo i da će temeljna inflacija usporiti zbog smanjenja cijena robe, ali vidimo kontinuirani pritisak na inflaciju usluga zbog rastućih troškova rada ‒  poručuju u izvješću dodajući da vjeruju da će Europska središnja banka znatno više postrožiti svoju monetarnu politiku u nadolazećim mjesecima-

U skladu s time, iz Goldman Sachsa su ponovo uputili poziv ECB-u za povećanjem kamatnih stopa za pola boda na nadolazećim sastancima u veljači i ožujku te naposlijetku povećanje kamatnih stopa za četvrtinu boda u svibnju kako bi se podigla na 3,25 posto.

Središnja je banka posljednji puta podigla kamatne stope sredinom prosinca i to za 0,5 postotnih bodova te su tada najavili ‘značajno daljnje povećanje‘ troškova zaduživanja zbog rastuće inflacije. Zajedno s ECB-om su kamatne stope u prosincu povisile i druge središnje banke, uključujući FED i Englesku banku.

Dok su za Europsku uniju najavili nešto svjetliju budućnost od očekivane, ekonomisti Goldman Sachsa su prošlog tjedna najavili nešto tmurnije prognoze za bivšu članicu EU-a.

U svojim makro predviđanjima za 2023. godinu iz Goldman Sachsa su predvidjeli smanjenje realnog BDP-a Velike Britanije od 1,2 posto tijekom ove godine što je znatno ispod ostalih razvijenih gospodarstava. Ova brojka smješta Britaniju netom iza Rusije za koju su predvidjeli da će doživjeti smanjenje od 1,3 posto u 2023. godini zbog nastavka ratovanja u Ukrajini zbog kojeg trpi ekonomske sankcije zapadnih sila.

19. travanj 2024 12:57