Biznis i politika
StoryEditor

Fabris Peruško: Ne vidim potrebu za donošenjem ‘lex Fortenove‘

07. Studeni 2022.
Fabris Peruškofoto Ratko Mavar

O dramatičnom preuzimanju Fortenove u koje su zadnjih dana uperene sve oči, prvi je put danas na HRT-ovom Dnevniku govorio glavni izvršni direktor kompanije Fabris Peruško

U emisiji je poručio da ne vidi potrebu za donošenjem novog zakona ‘lex Fortenova‘ jer kompanija uspješno posluje još od početka uvođenja sankcija Rusiji. Iza njih je, kaže, vrlo uspješna sezona - a to dokazuje i činjenica da je Fortenova do kraja osmog mjeseca ostvarila preko 3,5 milijardi eura prometa. Godinu planiraju završiti s rekordnom operativnom dobiti jer posluju vrlo dobro, ističe.

- I SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo i EU s gradacijom sankcija koje su dovodile, limitirale su dostup ruskog državnog kapitala u našem slučaju u EU. Bilo kakvo poslovanje s tim ruskim kapitalom, vi morate, prije nego li se upustite u bilo kakvu transakciju, pridobiti dozvole nadležnih tijela. U Hrvatskoj je to stalna skupina pri Ministarstvu vanjskih poslova. Ako želite bilo kakvu transakciju napraviti s Fortenovom, a Fortenovin se ekonomski interes nalazi u Hrvatskoj, morate dobiti hrvatsko i nizozemsko odobrenje - izjavio je Peruško.

Također je dodao da tvrtka nije sudjelovala u bilo kakvim pregovorima oko arapskog preuzimanja Fortenove. 

- Tvrtka koja je kupljena ima sjedište u Moskvi. Jedino vlasništvo su udjeli u Fortenovi. Promjena vlasništva u Moskvi, s bilo kime tko nije subjekt ova tri pravna sustava, je moguće, i on je legalan. Ali raspolaganje s bilo kakvom imovinom društva unutar EU, to nije moguće - kazao je. 

Miodrag Borojević je komentirao da je šeik pregovarao sa Sberbankom još od kraja 2019. godine.

- Sberbanka je već ranije imala potencijalne razgovore s potencijalnim kupcima, svi ti kupci došli su i odradili razgovore. S ovim se kupcima se nikada nismo sreli, ističe. 

Peruško je dodao da u njihovom registru i dalje imaju Sberbanku kao suvlasnika, ali su njihovi udjeli blokirani te da transakcija, što se tiče europskog prava, nije provedena. Na upit je li ih netko kontaktirao iz DORH-a ili HANFA-e, kaže da su ‘imali kontakte s državnim tijelima‘.

- Ne bih specificirao s kojim smo tijelima razgovarali, zaključuje na HRT-ovom Dnevniku. 

16. travanj 2024 06:42