Biznis i politika
StoryEditor

Fed najavljuje samo jedno smanjenje kamatnih stopa prije kraja 2024.

13. Lipanj 2024.
FED, kamatne stope

Dužnosnici američke središnje banke (FED) rekli su da očekuju smanjenje kamatnih stopa samo jednom ove godine. Ova poruka dolazi u vrijeme dok američka središnja banka drži stope na najvišem nivou u 23 godine i podiže prognozu inflacije.

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, jer je ulagače ohrabrilo popuštanje inflacije u SAD-u, no američka središnja banka srezala je procjene o smanjenju kamata u ovoj godini. Nakon dvodnevne sjednice, Fed je priopćio da kamatne stope ostaju nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto, što se i očekivalo. No, ulagače je razočaralo smanjenje procjena o kamatama u ovoj godini.

- Podaci o inflaciji bili su bolji od očekivanja i potaknuli optimizam na početku trgovanja. No, to je bio samo prvi čin, dok su u drugom činu poruke Feda o kamatama bile oštrije nego što se očekivalo, a procjene su smanjene s tri na samo jedan rez. Očekivao sam da će tržište oslabiti nakon ovih procjena Feda - kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

Prije tri mjeseca čelnici Feda procjenjivali su da bi u ovoj godini mogli smanjiti kamate u tri navrata, dok sada najavljuju samo jedan rez.

Opasan signal Fed-a stigao je unatoč objavi podataka o indeksu potrošačkih cijena za svibanj koji su bili niži od očekivanog, što je izazvalo nagli rast tržišta dionica i gurnulo naniže prinose na trezorske obveznice jer su se trgovci kladili na dva smanjenja kamatnih stopa ove godine.

Predsjednik Fed-a Jerome Powell opisao je podatke o potrošačkim cijenama kao ‘ohrabrujuće‘ te je dodao da 15 od 19 članova FED-a podupire jedno ili dva smanjenja kamatnih stopa ove godine. 

Nakon burnog trgovanja nakon Powellove izjave, S&P 500 završio je dan s rastom od 0,9 posto, dok je tehnološki bogat Nasdaq Composite porastao za 1,5 posto. Prinos na dvogodišnje riznice, koji se kreće s očekivanim kamatnim stopama, pao je za 0,07 postotnih bodova na 4,76 posto.

Gargi Chaudhuri, voditelj iShares Investment Strategy Americas u BlackRocku, rekao je da signal o samo jednom smanjenju stope nije promijenio njezina očekivanja u vezi s strategijom Feda ove godine.

- Mislim da su ostavili otvoren put za smanjenje stopa u rujnu ako nastave s poboljšanjem inflacije -  rekao je Chaudhuri.

Najnoviji signal dužnosnika Fed-a o kamatnim stopama također je došao uz nove prognoze središnje banke o rastu, koje pokazuju da će američko gospodarstvo rasti za 2,1 posto u 2024., što je ostalo  nepromijenjeno u odnosu na prethodnu prognozu.

Određivači cijena sada očekuju inflaciju izdataka za osobnu potrošnju od 2,6 posto ove godine, u odnosu na procjenu od 2,4 posto iz ožujka, dok je cilj dva posto.

Odluka Fed-a da zadrži kamatne stope bila je uvelike očekivana na tržištu, ali dolazi nakon što su kolege u eurozoni i Kanadi smanjili troškove zaduživanja posljednjih tjedana.

18. lipanj 2024 10:41