Biznis i politika
StoryEditor

FED pojačava vatru: Investitori i analitičari upozoravaju na povećanje tržišnog stresa

05. Listopad 2022.
  • Tržište obveznicama pokazuje znakove napetosti
  • FED ostaje postojan u podizanju stopa
  • Japanski jen pao 20 posto, dolar nikad jači
  • Monetarna politika dodatno se pooštrava

Među analitičarima i ulagačima na Wall Streetu širi se uzbuna zbog mogućeg tržišnog kolapsa s obzirom da uzastopne krize koje potresaju američko tržište dionicama i obveznicama, kao i rastući dolar, uzrokuju visoke razine stresa u financijskom sustavu. Mjera napetosti na američkim tržištima koju je izradio Ured za financijska istraživanja američkog ministarstva financija porasla je na najvišu razinu od gorućeg pandemijskog doba u svibnju 2020. godine

Iako dionice na Wall Streetu započinju novo tromjesečje s dobicima, OFR-ov indeks financijskog stresa, kod kojeg nula označava normalno funkcioniranje tržišta, trenutno se nalazi na 3,1 što je blizu najviše dvogodišnje razine.

Dodatak je to već rastućem popisu mjerila koja sugeriraju da su uvjeti trgovanja američkim državnim dugom, korporativnim obveznicama i tržištima novca sve više rastegnuti.

Zabrinutost potaknulo dizanje kamatnih stopa

‒ Brzina loma na svjetskim tržištima je jasan znak da se trenutno nalazimo u situaciji ‘tržišne nesreće‘ ‒ rekao je Charlie McElligott, strateg japanskog financijskog holdinga Nomura.  

Zabrinutost je potaknuo i FED-ov niz velikih povećanja kamatnih stopa u svrhu obuzdavanja inflacije, a veći troškovi zaduživanja i strahovi od usporavanja gospodarstva doveli su do oštre rasprodaje na javnim tržištima, istovremeno jačajući američku valutu na štetu svojih svjetskih kolega.

Dok kreatori politike pokušavaju obuzdati rast cijena, oscilacije su na tržištu ove godine pojačala i povećanja kamatnih stopa u Europi, kako od Europske središnje banke, tako i od Bank of England, a utjecaj su imali i odbačeni porezni planovi britanske vlade.

‒ Kada se financijski uvjeti toliko zaoštre, svi traže tko ili što će biti razlog za treptanje središnjih banaka ‒ rekao je Michael Edwards, zamjenik glavnog investicijskog direktora hedge fonda Weiss Multi-Strategy Advisers dodajući i da su iz FED-a odlučili pooštriti financijske uvjete jer je gospodarstvo vrlo snažno pa moraju koristiti tržišta financiranja kao prijenosni mehanizam te će netko nastradati.

McElligott je, kao znakove napetosti na tržištima, ukazao na pad japanskog jena od 20 posto ove godine, rasprodaju britanskog državnog duga posljednjih tjedana, ali i mali broj zajmova zaglavljenih u bilancama banaka koje zajmodavci ne mogu prenijeti na ulagače čak ni uz velike popuste.

Problem je i snažan dolar

Dodao je pritom i da snaga dolara ‘uzrokuje goleme ekonomske probleme‘ te da sve više metastazira na tržištima.

Stresovi dakle znače da tržišta ne funkcioniraju kako bi trebala, tvrtke ne mogu lako dobiti sredstva, teže je kupovati i prodavati vrijednosne papire, cijene su nestabilne, a ulagači su manje spremni preuzeti rizik.

Uvjeti su se pogoršavali tijekom cijele godine, a do nedavno je to bilo prvenstveno na tržištu dionica gdje su vrijednosti strmoglavo pale jer su troškovi posudbe porasli. Isto tako, privatne tvrtke nisu mogle javno kotirati svoje dionice, a banke su morale povući planirano financiranje duga za svoje klijente nakon što su investitori odbili otvoriti svoje čekovne knjižice.

Prošli su mjesec banke bile prisiljene držati 6,5 milijardi dolara duga za financiranje otkupa proizvođača softvera Citrix u svojim bilancama, nakon što nisu uspjele pronaći kandidate za cjelokupno financiranje duga.

‒ Zamislite jastoga, stavite ga u hladnu vodu i polako pojačavate temperaturu, to je ono što se događa na tržištima. FED pojačava vatru, ali budući da je tržište još uvijek na razini likvidnosti, nije jasno gdje je slabost ‒ objasnio je George Goncalves, voditelj američke makro strategije japanske kompanije za bankarstvo i financijske usluge MUFG.

Ekonomist JPMorgan Chasea, Bruce Kasman, krajem je prošlog tjedna rekao da zdravlje bankarskog sustava i male potrebe za financiranjem, za veći dio korporativnog svijeta znače da je ranjivost financijskog sustava i dalje niska. Međutim, upozorili su da je povećanje OFR indeksa dokaz širenja stresa na financijskim tržištima i smanjenog apetita za rizikom, izazvanog jakim dolarom i višim američkim kamatnim stopama.

Udvostručilo se neispunjenje obveza

Tržište obveznicama također pokazuje sve veće znakove napetosti, bar tako veli Marty Fridson, glavni direktor za ulaganja tvrtke Lehmann, Livian, Fridson Advisors.

Prema njegovim izračunima, tržište obveznica sada odražava 22 posto šanse za recesiju, u odnosu na samo 2 posto sredinom rujna. Neispunjenje obveza poduzeća više se nego udvostručilo od srpnja do kolovoza, prema rejting agenciji Moody‘s.

Stratezi iz Bank of America upozorili su pak da je njihovo mjerilo, kojom se mjeri stres na kreditnom tržištu, na ‘granično kritičnoj razini‘ i da će ‘početi disfunkcija tržišta‘ ako još više poraste.

Zasebno, indeks Goldman Sachsa, koji mjeri tržišna oštećenja i dislokacije, raste zbog stresa na tržištima financiranja, kao i povećane volatilnosti na tržištu američkog državnog duga. Prinos od 10-godišnjih obveznica, koji je referentna vrijednost za troškove posuđivanja u cijelom svijetu, porastao je ove godine s oko 1,5 posto na 3,6 posto, a prošli je tjedan nakratko premašio četiri posto prvi puta u 12 godina.

Prema indeksu Bank of America, volatilnost na tom tržištu također je dosegla najvišu razinu od koronakrize 2020. godine, a može se i sada vidjeti iz dana u dan.

Dok kreatori politike u FED-u ostaju postojani u podizanju stopa, i oni pak traže potencijalne opasnosti koje mogu dovesti do pada tržišta.

‒ Kako se monetarna politika globalno pooštrava u borbi protiv visoke inflacije, važno je razmotriti kako bi prekogranična prelijevanja mogla utjecati na financijske ranjivosti ‒  rekao je prošlog tjedna potpredsjednik FED-a Lael Brainard naglašavajući pritom da su pažljivi na financijske ranjivosti koje bi se mogle pogoršati pojavom dodatnih nepovoljnih šokova.

26. travanj 2024 20:42