Biznis i politika
StoryEditor

Filipović: Jedna od najvećih pogrešaka hrvatske politike je bila prodaja Ine

31. Listopad 2022.
Davor Filipovićfoto Rene Karaman

‘Jedna od najvećih pogrešaka hrvatske politike je bila prodaja Ine‘ rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović na saborskom Odboru za gospodarstvo gdje je govorio o temi imenovanja hrvatskih članova Uprave i planova daljnjeg upravljanja i razvoja naftne kompanije.

‒ Kriteriji za odabir članova su izvrsnost i stručnost i oni su tamo, naglašavam, 6 mjeseci ‒ izjavio je Filipović naglašavajući da im ne trebaju upute što trebaju raditi.

Ministar je aferu u Ini ponovo nazvao ‘korporativnim skandalom‘ te je naglasio da će novi članovi Uprave u sljedećem razdoblju raditi na promjeni modela korporativnog upravljanja koje je ‘nužno promijeniti‘.

‒ Skandal se dogodio jer sustav upravljanja u Ini ne funkcionira ‒ rekao je Filipović.

Ministar je istaknuo i da je dugoročni plan ‘maksimalna zaštita hrvatskih građana i hrvatskih interesa‘ u Ini. Iako je rekao da neće govoriti o detaljima dugoročnih planova.

Ponovo je posjetio na odluku Vlade da se sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj prodaje hrvatskim poduzećima te je napomenuo da su na taj način pomogli da ne dođe do velikih poremećaja u opskrbi plinom.

‒ Također smo Ini naložili povećanje proizvodnje plina za 10 posto, a sve kako bi osigurali mirnu i sigurnu zimu ‒ napomenuo je Filipović podsjećajući da su svi članovi Uprave Ine nakon ‘skandala‘ smijenjeni.

Osvrnuo se i na opskrbu naftnim derivatima rekavši da kontinuirano interveniraju na tržištu kako bi cijena naftnih derivata bila pristupačna svima građanima i poduzetnicima.

‒ Smanjili smo trošarine, ograničili smo cijenu, ograničili smo trgovačku maržu, prema tome činimo sve da bi imali, kao što sam rekao, sigurnu zimu ‒ izjavio je ministar.

Osvrnuo se i na zeleni plan rekavši da se očekuje da se Ina prilagodi Zelenom planu, napominjući da Njemačka trenutno maksimalno koristi ugljen kako bi pokretali svoj energetski sektor iako im ministar dolazi iz stranke ‘zelenih‘.

Filipović je spomenuo i povećanje kapaciteta LNG-a govoreći da trenutno učvršćujemo svoj utjecaj kao energetsko čvorište ovog dijela Europe. Ministar se osvrnuo i na pisanja stranih medija.

‒ Svi oni govore da su potezi koje vuče vlada jako dobri i da nas u ovim teškim situacijama stavljaju u nešto lagodniju poziciju u odnosu na neke druge europske zemlje ‒ izjavio je Filipović.

23. travanj 2024 13:33