Biznis i politika
StoryEditor

Filipović: Pokretanje rafinerije u Rijeci krajem travnja ili početkom svibnja

20. Travanj 2023.
Rafinerija Rijekafoto Ratko Mavar

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je da će pokretanja proizvodnje u rafineriji u Rijeci biti sukladno najavljenoj dinamici te vjeruje da će ona ponovno započeti s radom kako je Ina i najavila, krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

- Što se tiče pokretanja rafinerije u Rijeci, to ide sukladno najavljenoj dinamici - istaknuo je Filipović odgovarajući na pitanje novinara nakon panela održanog u sklopu konferencije ‘Hrvatska na putu u OECD: Što donosi članstvo?‘. 

- Vjerujem da ste od Ine dobili poziv da će se krajem ovog mjeseca ili početkom sljedećeg otići tamo, prema tome očekujem da bude sve kao što je najavljeno -  rekao je.

U projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka Ina ulaže više od četiri milijarde kuna, a uz izgradnju novih postrojenja, od kojih je najvažnije postrojenje za obradu teških ostataka, bit će rekonstruirana i postojeća postrojenja. Rad riječke rafinerije obustavljen je u studenom lani, a radovi bi trebali biti gotovi u travnju.

Vodi se dijalog s EK oko opomene u vezi uredbe o plinu

Novinari su Filipovića pitali i o opomeni Europske komisije (EK) Hrvatskoj zbog uredbe o plinu iz hrvatskih bušotina. Hrvatska je, naime, u srijedu dobila službenu opomenu zbog ograničavanja izvoza plina mjerama koje nisu u skladu s pojedinim člancima Ugovora o funkcioniranju EU-a (UFUE) i direktive o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište prirodnog plina.

Hrvatska ima dva mjeseca da odgovori i ukloni nedostatke, a ako ne dobije zadovoljavajući odgovor, Komisija joj može uputiti obrazloženo mišljenje.

Komisija je, naime, ovlaštena poduzimati pravne radnje protiv države članice koja ne poštuje svoje obveze iz zakonodavstva EU-a i jednom mjesečno donosi odluke o povredama europskog zakonodavstva. Postupak započinje slanjem "službene opomene". Ako se u tom prvom koraku ne riješi problem Komisija šalje "obrazloženo mišljenje", a ako ni tada nema rezultata slijedi treći korak - tužba pred Sudom EU-a.

- Vodimo dijalog s EK, oni su postavili neka pitanja na koja ćemo odgovoriti -  rekao je Filipović navodeći kako je suština to da je prošle godine više od 120 tisuća hrvatskih građana ostalo bez plina.

Nije bilo nikakvog rješenja za građane i zato smo hrvatski plin odlučili ostaviti u Hrvatskoj i usmjeriti građanima, kazao je Filipović.

- Na takav način nije onemogućen izvoz plina preko LNG-a, sve naše susjedne zemlje dobile su maksimalnu podršku od Hrvatske, prema tome nastavit ćemo dijalog s EK i to je to -  rekao je.

Upitan očekuje li da bi to moglo završiti na sudu EU odgovorio je da ne očekuje.

- Napravili smo sve ono što je bilo u tom trenutku razumno i u skladu sa svim zakonskim propisima - rekao je.

Na pitanje novinara smatra li da više neće biti potrebe za tom mjerom kazao je da će se vidjeti.

- Pratit ćemo kretanja na tržištu i cijene plina i općenito situaciju. Međutim, moramo biti na oprezu, još uvijek ruska agresija na Ukrajinu traje i dok god energetska kriza traje moramo voditi računa i kontinuirano pratiti situaciju - rekao je Filipović.

24. travanj 2024 17:15