Biznis i politika
StoryEditor

Fisksiraju se cijene goriva na svim benzinskim pumpama osim na autocestama

20. Lipanj 2022.
Andrej Plenković i Zdravko Marićfoto Ratko Mavar

Vlada je na telefonskoj sjednici donijela nove mjere vezane uz cijene goriva, a premijer je u obraćanju medijima nakon sjednice Vlade rekao je da se telefonska sjednica odnosila samo na jednu točku, a to je bila uredba o dopunama uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

- Odlučili smo opet intervenirati. Fiksiramo na sadašnje cijene za sve benzinske postaje, osim na autocestama. Bit će rast cijena na autocestama, 13.57 za eurodizel i 14.06 za eurosuper 95 - rekao je Plenković. Dodao je kako će sutra jedino poskupjeti cijene eurosupera 95 i eurodizela na autocestama.

- Time smo očuvali standard velikog broja naših sugrađana. Ovakva mjera pridonosi zaštiti standarda naših građana i omogućuje intezivnu turističku sezonu - dodao je Plenković. 

Na novinarsko pitanje o tome ima li još prostora za smanjnje cijene, premijer je rekao kako je 'naš prostor velik'.

- Kao što je ovo fiksiranje cijena. Imamo još prostora i u pogledu trošarina, da dođemo na minimum trošarina. Postižemo efekte - rekao je.

image

cijene goriva Vlada RH

foto

- Naša je politika u potpunosti nediskriminirajuća, i vi i ja na autocesti bismo platili isto kao netko iz Mađarske, Njemačke… Ne možete u EU-u davati jedne cijene za nekoga iz vaše države, a druge za nekoga tko ima različite tablice. Mi smo uvijek bili na strani vladavine prava i nediskriminacije. Mislim da nije upitno da bi svi koji u Hrvatsku dolaze preko autoceste silazili s autoceste i išli u neko malo mjesto, napunili gorivo pa se vratili na autocestu -  rekao je Plenković.

Ministar Marić dodirno se trošarina pa je dodao kako je 37 lipa preostalo do minimalne trošarine na benzin i 19 lipa na dizel.

- To je ono što je ostalo do minimalne razine. Što se tiče same strukture, ovakva mjera sigurno ima svoje reperkusije, kako na velike, organiziranije, tako i na one manje. Ova je mjera definirana na dva tjedna, što će se dalje događati, vidjet ćemo - rekao je Marić i zaključio kako je pred nama izuzetno neizvjesno razdoblje.

Plenković: Zaštićen standard građana i osigurani prihodi za vrijeme turističke sezone

Poručio je da je na taj način zaštićen standard hrvatskih građana i gospodarstva, a istodobno, s obzirom da se nalazimo usred turističke sezone i da je Hrvatska atraktivna autodestinacija, osigurani i prihodi za vrijeme turističke sezone.

U tom kontekstu, Plenković je naveo da je od početka godine ostvareno 4,6 milijuna dolazaka turista i 18 milijuna noćenja, što su porasti u odnosu na isto lanjsko razdoblje od 150 i 145 posto.

Trenutno, Hrvatska se nalazi na 94 posto noćenja rekordne 2019. godine, a ako se takav trend nastavi, može se očekivati bolja turistička sezona no 2019.godine, istaknuo je.

Ohrabruje i porast broja i vrijednosti fiskaliziranih računa, kao i porast broja vozila na autocestama, koji je u odnosu na pretkriznu 2019. u dosadašnjem dijelu godine veći za dva milijuna, naveo je predsjednik Vlade.

Odgovarajući na pitanje novinara, ocijenio je i da je danas donesena uredba u "potpunosti nediskriminirajuća" s obzirom da je svugdje za svakog ista cijena, za razliku od Mađarske, koja jeftinije prodaje benzin građanima s domaćim tablicama na automobilima. "Takva politika je protupravna i ne može proći", rekao je Plenković, dodajući da je siguran da će taj mađarski mehanizam pasti na Europskom sudu.

Smatra i da nije realno očekivati da će turisti u većoj mjeri silaziti s autocesta i točiti gorivo u naseljenim mjestima kako bi prošli jeftinije.

Plenković: Prozivati one koji neopravdano podižu cijene

S obzirom na "prilično veliku" dobit Ine u prvom kvartalu, dobro punjenje državnog proračuna, ali i rast cijena hrane koji je u Hrvatskoj praktički dvostruko brži no u eurozoni, novinari su upitali Plenkovića je li vrijeme za neke "značajnije poteze" kako bi se taj rast cijena hrane obuzdao, na što je on odgovorio da gospodarstvo pokreću energenti, a po pitanju ublažavanja rasta njihovih cijena je već puno toga učinjeno.

Vlada će putem Ministarstva poljoprivrede donositi i nove odluke kako bi se pomoglo proizvođačima u poljoprivredi i ribarstvu, rekao je, dodajući i kako je, kada je o trgovini riječ, potrebno angažirati sve mehanizme u društvu.

Vlada je tako snizila PDV na brojne artikle, no ipak su se našli neki u lancu koji profitiraju, nerijetko i neopravdano. Tu je stoga bitna uloga medija, kao i udruga za zaštitu potrošača, koji trebaju prozivati one koji neosnovano dižu cijene, a u trenutku koji zahtjeva široki konsenzus i društvenu odgovornost svih sudionika, poručio je Plenković.

Filipović: Činimo sve što je u našoj moći

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović je potvrdno odgovorio na novinarsko pitanje je li u kontaktu s distributerima, no i rekao kako ne vjeruje da neke benzinske crpke jutros nisu imale dizel jer "ne nabavljaju se derivati od nedjelje za ponedjeljak, već je to malo drugačiji proces".

Ne očekuje nikakve nestašice. Danas donesena mjera odnosi se na razdoblje od dva tjedna, a za to vrijeme će se promatrati situacija i po potrebi donositi nove odluke, rekao je Filipović.

Upitan smatra li da je ovakav rast cijena energenata u Hrvatskoj, prije svega goriva, opravdan, Filipović je rekao da je rast cijena goriva prisutan svugdje, pri čemu brojni analitičari sugeriraju da ima puno spekulativnih razloga zašto to ide u tom smjeru, u smislu i velike neizvjesnosti.

- Mi činimo sve što je u našoj moći. Ne možemo utjecati na cijene na globalnim tržištima, ali sve što bude u našoj moći mi ćemo napraviti, da zaštitimo standard naših sugrađana i pomognemo gospodarstvu -  poručio je Filipović.

28. siječanj 2023 02:08