Biznis i politika
StoryEditor

Foxconn pod istragom: Kina ponovno uznemirava strane tvrtke uhićenjima

23. Listopad 2023.
foto Shutterstock

Kineske vlasti ponovno uzdrmavaju povjerenje stranih kompanija u zemlji nizom uhićenja u raznim industrijama i istragom tvrtke Foxconn, Appleovog najvažnijeg partnera i jednog od najvećih poslodavaca u Kini. 

Tijekom vikenda državni su mediji objavili da regulatori provode porezne revizije i preispituju korištenje zemljišta Foxconna, tajvanske tvrtke koja proizvodi veliku većinu iPhonea u tvornicama u Kini. Hon Hai Precision Industry, Foxconnov javni ogranak, poručio je da će surađivati ​​s vlastima.

U međuvremenu, izvršni direktor i dva bivša zaposlenika WPP-a, jedne od najvećih svjetskih tvrtki za oglašavanje, uhićeni su u Kini, objavio je Bloomberg. Vlada je u ožujku pritvorila lokalnog zaposlenika japanske tvrtke za trgovinu metalima, izvijestio je u nedjelju Nikkei, a ovog mjeseca, sud je službeno optužio direktora tvrtke Astellas Pharma zbog sumnje u špijunažu.

Hon Hai, Foxconnova glavna tvrtka na burzi, u ponedjeljak je doživjela najveći pad u više od tri mjeseca. Foxconn Industrial Internet, glavna podružnica uvrštena na šangajskoj burzi, otišla je ispod svog dnevnog limita od deset posto, što je najveći gubitak u povijesti. Luxshare Precision Industry, Foxconnov rival sa sjedištem u Kini, narastao je čak 4,9 posto.

Kina često javno ne objašnjava radnje koje poduzimaju njezini regulatori, ostavljajući tvrtke koje posluju u zemlji da nagađaju o krajnjim ciljevima vlade. S obzirom na ogromnu moć Komunističke partije, taj netransparentni pristup nadzoru gospodarstva uznemirio je strane rukovoditelje. Radnik japanske trgovačke tvrtke priveden je u ožujku i još uvijek nema javnog priznanja niti razjašnjenja konkretnih optužbi.

Cook posjetio Kinu 

- Moj je osjećaj da je jezgra vodstva zaista zabrinuta zbog stranog utjecaja jer neslaganje među elitama raste. To nije signal za strance. To je signal za elite: nemojte slijediti taj put - rekla je Alicia Garcia Herrero, glavna ekonomistica za Aziju i Pacifik u Natixisu.

Dok se Kina bori sa stambenom krizom, Xi Jinping i njegova administracija pokušavaju signalizirati podršku privatnom sektoru, tražeći pomoć u stabilizaciji drugog najvećeg svjetskog gospodarstva. Percepcija stranačkog gospodarskog upravljanja pretrpjela je štetu nastalu zbog pandemije i brutalnog slamanja tehnološke industrije, uključujući Alibaba Group Holding i njenog suosnivača Jacka Maa.

Foxconn je jednako iznenađujuća meta. Tvrtka je bila prisutna u samim temeljima rasta Kine kao visokotehnološke proizvodne baze i simbol mogućnosti za druge tvrtke u zemlji uz pomoć suradnje s Appleom. Jednako tako, Tesla je Kinu pretvorila u ključnu bazu za proizvodnju njenih električnih automobila. 

Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook posjetio je Kinu prošlog tjedna, sastavši se s ministrom trgovine Wang Wentaoom kako bi izrazili svoju potporu suradnji u kojoj svi pobjeđuju. Rijedak posjet čelnika Applea uslijedio je nakon poteza Pekinga da zabrani nekim zaposlenicima u vladinim agencijama i državnim tvrtkama korištenje Appleovog iPhonea iz sigurnosnih razloga. Najnoviji iPhone 15 također ima razočaravajući početak u Kini nakon što je Huawei Technologies zapanjio tržište telefonima Mate 60 koji podržavaju 5G.

- Dio vodstva koji se bavi gospodarstvom i privlačenjem stranog kapitala nije na čelu. Tako da mogu samo gledati i nadati se da će umanjiti štetu najavom otvaranja određenih sektora - rekao je Garcia Herrero.

U trenutnoj istrazi, porezne vlasti provode provjere podružnica Foxconna u provincijama Guangdong i Jiangsu, objavio je u nedjelju državni Global Times, pozivajući se na neidentificirane osobe koje su upoznate s tim pitanjem. U izvješću se također navodi da službenici za prirodne resurse istražuju korištenje zemljišta tvrtke u provincijama Henan i Hubei.

U izvješću Global Timesa nisu navedeni daljnji detalji o istragama i poreznim provjerama. Hon Hai također nije dao pojedinosti u podnesku tajvanskoj burzi. Foxconnova tvornica Zhengzhou, poznata kao iPhone City, nalazi se u Henanu.

Osnivač Foxconna Terry Gou podnio je ostavku na mjesto upravnog odbora prošlog mjeseca u kampanji za predsjednika Tajvana. Prethodno je odbacio tvrdnje da bi bio podložan kineskom pritisku kada bi pobijedio na izborima u siječnju.

- Neću pokleknuti pred prijetnjama Kine - rekao je Gou na brifingu u kolovozu najavljujući svoju predsjedničku kandidaturu. Dodao je da bi svako zaustavljanje proizvodnje ključnih kupaca kao što su Apple, Tesla ili Amazon poremetilo opskrbne lance, a to je nešto što bi Kina morala objasniti svijetu ako je riječ o političkom pritisku. 

Xiaomeng Lu, direktorica geotehnologije u Eurasia Groupu, rekla je da bi istraga mogla biti kineski način traženja utjecaja na tajvanskim izborima, gdje će odnos otoka s kopnom biti središnje pitanje.

- Mislim da Peking definitivno ima poticaja da odvagne i porazgovara s Terryjem Gouom o ovoj predsjedničkoj utrci - rekla je za Bloomberg TV. 

‘Japanske tvrtke žele se širiti, ali su također donekle oprezne‘

Lai Ching-te, potpredsjednica Tajvana i favorit na predsjedničkim izborima, izrazila je potporu Hon Haiju na kampanji u nedjelju.

- Kina ne bi trebala prisiljavati tajvanske tvrtke da objave svoje stajalište kad god se održavaju izbori. Kina bi trebala priznati da tajvanske tvrtke uvelike doprinose njezinom gospodarstvu - rekla je. 

U ponedjeljak je tajvanski premijer Chen Chien-jen rekao novinarima u Taipeiju da je vlada ostala u kontaktu s Hon Haijem i da će ponuditi pomoć ovisno o situaciji.

Foxconnova istraga vjerojatno je pridonijela slabosti tajvanskog tržišta dionica i izvršila pritisak na lokalnu valutu, prema Khoon Gohu, voditelju istraživanja Azije u Australia & New Zealand Banking Corporationu. Tajvanski dolar pao je prema najnižoj razini u sedam godina, objavio je Bloomberg. 

U isto vrijeme, Peking intenzivira svoj nadzor nad zapadnim tvrtkama usred rastućih geopolitičkih napetosti. U ožujku su vlasti izvršile raciju u uredu njujorške tvrtke za due diligence Mintz Group u Pekingu i uhitile pet kineskih zaposlenika. U travnju je Bain & Co. potvrdio da su kineske vlasti ispitale osoblje u njihovom uredu u Šangaju.

Sljedećeg su mjeseca službenici kineske državne sigurnosti posjetili podružnicu Capvisiona, konzultantske tvrtke sa sjedištem u New Yorku i Šangaju.

Na prošlotjednom forumu u Pekingu, Takehiko Nakao, predsjednik tvrtke Mizuho Research & Technologies, rekao je da su uhićenja bez javnih razjašnjenja razloga doprinijela osjećaju nelagode među međunarodnim kompanijama. Sedamnaest Japanaca uhićeno je u Kini od svibnja 2015., priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova te zemlje u e-mailu od rujna.

- Japanske tvrtke žele se širiti, ali su također donekle oprezne. Ako postoji samo jedna takva osoba, ljudi se jako zabrinu - rekao je Nakao, koji je prethodno vodio Azijsku razvojnu banku, dodajući da je oprez djelomično posljedica kineskog pritvaranja izvršnog direktora bez javnog objašnjenja.

02. svibanj 2024 05:41