Biznis i politika
StoryEditor

Golob prozvao Janšu zbog odluke o prestanku reguliranih cijena pogonskih goriva

03. Svibanj 2022.

Budući slovenski premijer Robert Golob optužio je distributere naftnih derivata za kartelno dogovaranje pri zadnjem povećanju maloprodajnih cijena, nakon što odlazeća vlada Janeza Janše po njegovu mišljenju iz političkih razloga nije produžila limitirane cijene koje su bile na snazi od sredine ožujka.

Vlada Janeza Janše se odlukom o prestanku reguliranih cijena pogonskih goriva osvećuje za poraz na izborima, kazao je Golob u utorak novinarima, nakon uvodnih razgovora o formiranju nove vlade njegova Pokreta Sloboda sa Socijaldemokratima (SD) i strankom Ljevica (L).

Svi predizborni pokloni koji su biračima nuđeni pred izbore kao 'bomboni na dugom štapu' sada se povlače, nakon što su izbori prošli, dodao je Golob.

Izrazio je i ogorčenje odlukom distributera koji su odmah nakon što je postalo jasno da Janšina vlada neće produžiti mjere limitiranja cijena energenata požurili s velikim poskupljenjem, pri čemu su razlike u cijeni između distributera minimalne, što sugerira da su se međusobno dogovarali.

Nevjerojatna usklađenost cijena kod trgovaca naftnim derivatima ukazuje na sumnju kartelnog dogovora, kazao je Golob, dodavši da će njegova stranka - ako se takav trend nastavi - Agenciju za tržišno natjecanje pozvati da poduzme mjere protiv takvog djelovanja na tržištu.

Po njegovim riječima, na tržištu naftnim derivatima u Sloveniji postoje poremećaji zbog kojih bi bilo potrebno uvesti 'pametnu regulaciju', što nije konkretno pojasnio.

Cijene naftnih derivata u Sloveniji u nedjelju su dosegle rekordnu razinu, pa litra benzina na Petrolovim pumpama stoji 1,617 eura , a dizela 1,817 eura, a vrlo je slična i kod ostalih distributera, dok je na crpkama na autocestama i nešto viša.

Golob, koji je do ulaska u politiku niz godina kao elektroinženjer i stručnjak za energetiku, vodio velika poduzeća, u svojoj je kampanji pred izbora naglašavao da će skupoća energenata u energetskoj krizi koja se očekuje na jesen biti jedan od glavnih prioriteta njegove vlade.

15. travanj 2024 08:48