Biznis i politika
StoryEditor

Gordan Kolak, Končar: Ulaganja u elektroenergetiku ne smiju stati

23. Rujan 2022.
Gordana Kolakfoto Rene Karaman

Iako su pritisnuti teškim uvjetima poslovanja, predsjednici uprava i direktori najboljih hrvatskih tvrtki nadaju se da će se uspjeti izboriti s inflacijom, visokim cijenama energenata i sirovina, ali i sve skupljim radom. Pred nama je vrlo teško poslovno razdoblje, no vjeruju da će uspješno odoljeti svim izazovima. Da im nade nisu neutemeljene pokazuju i poslovni rezultati. U sklopu ankete za Liderovih 500 najboljih predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak kazao je:

"Integralnom strategijom Grupe KONČAR 2020+ zadali smo cilj rasta prihoda od jednu milijarde kuna u razdoblju od četiri godine. Tu govorimo o organskom rastu KONČARA, bez prihoda Dalekovoda, koji je od travnja ove godine integriran u naše poslovanje. Planirani iznos prihoda od prodaje proizvoda i usluga za 2022. godinu iznosi 3,78 milijardi kuna. Udio izvoza iznosio bi 60 posto u ukupnim prihodima, a planiran je daljnji rast izvoza od 5,4 posto u odnosu na 2021. godinu. Najveći dio prihoda i u 2022. godini planira se ostvariti na zahtjevnom tržištu Europske unije, i to u iznosu većem od 1,5 milijardi kuna.

Unatoč ozbiljnim poremećajima na tržištu, ulaganja u elektroenergetiku ne smiju stati, već trebaju imati prioritet u cilju postepenog rješavanja problema s energentima te smanjenja ovisnosti o Rusiji. Globalna energetska kriza osvijestila je važnu činjenicu, a to je da ukoliko u budućnosti želimo izbjeći ovakve ekstremne situacije, globalna tranzicija u energetici mora se nastaviti, što podrazumijeva još značajnije investicije u izgradnju kapaciteta, kako bi osigurali nužnu promjenu energetskog miksa.

Nažalost, ni elektroenergetska mreža još uvijek nije dostatna za integraciju svih planiranih OIE u budućnosti. Postoji ogroman prostor za investiranje u revitalizaciju, ali i izgradnju novih segmenata elektroenergetske mreže. Trend promjene strukture energenata koji se koriste za proizvodnju električne energije određuje i nove tehničke i ekonomske zahtjeve postavljene pred elektroenergetski sustav. KONČAR i dalje sustavno ulaže u smart grid tehnologije, mikromreže te digitalizaciju proizvoda i poslovnih procesa. Imamo veliku priliku još snažnije iskoristiti postojeće trendove te očekujemo daljnje jačanje KONČARA u zelenoj tranziciji.

Drugi značajan sektor u kojem poslujemo su tračnička vozila i infrastruktura. Izvoz 14 tramvaja u Latviju dokaz je konkurentnosti i kvalitete na zahtjevnom međunarodnom tržištu. Projekti obnove voznog parka tramvajskih operatora u Zagrebu i Osijeku financirani iz NPOO-a za nas predstavljaju veliku i važnu priliku. Nastojat ćemo se izboriti za te projekte kroz tendere u kojima očekujemo i brojne druge zainteresirane sudionike iz europskog tračničkog biznisa.

I ova industrija doživljava značajne promjene, poput razvoja nove generacije tračničkih vozila (baterijskih i hibridnih vlakova) koji koriste ugrađene spremnike energije te su pogodni za korištenje na neelektrificiranim prugama kakvih u RH ima preko 60 posto, dok ih je u EU više od 33 posto. KONČAR kontinuirano razvija svoje proizvode iz segmenta tračničkih vozila, vodeći računa o tehnološkim trendovima, zahtjevima i očekivanjima krajnjih kupaca i samih korisnika.

Aktualne prognoze kretanja  BDP-a u 2022. godini kreću se od 3,4 posto, koliko predviđa Europska komisija, do  5,5 posto prema predviđanjima HNB-a. U najnovijoj analizi makroekonomskih gospodarskih kretanja analitičari ističu kako su se negativni inozemni šokovi u većoj mjeri odrazili na prerađivački sektor, dok su u uslužnim djelatnostima te poteškoće djelomično prevladane zahvaljujući ukidanju epidemioloških mjera i  preusmjeravanju potražnje s dobara prema uslugama.  Na rast BDP-a uvelike će utjecati već izgledna odlična turistička sezona.

U 2023. godini nije realno očekivati da će nestati svi rizici koji su prisutni te se nastavljaju neizvjesnosti koje usporavaju rast gospodarstva. Potencijalno klizanje Euro područja u recesiju na prijelazu iz 2022. u 2023. te snažniji inflatorni pritisci mogli bi rezultirati nižom stopom rasta BDP-a u 2023.

Nakon dvije pandemijske godine, ratna događanja u Ukrajini indirektno imaju utjecaj i na naše poslovanje. Na razini industrije poteškoće su vezane uz rast cijena energenata, sirovina i prijevoza. Na tržištu i dalje vlada neizvjesnost, ponude za dobavu materijala su s kratkim rokovima valjanosti te je teško predvidjeti daljnja kretanja, čak i kratkoročno. Zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima ostvarenim u prethodnoj godini te niskoj razini zaduženosti zasad dobro poslujemo u ovakvim nezapamćenim okolnostima. 

Najveće napore uložili smo u upravljanje troškovima zbog naglog porasta cijena osnovnih sirovina koja društva Grupe KONČAR koriste u proizvodnji (čelik, aluminij, bakar, lim) i zbog značajnog porasta cijena energenata. Da bi održali razinu profitabilnosti ostvarene su određene uštede na ostalim troškovima poslovanja i što je najvažnije povećana je radna učinkovitost te je s istim brojem zaposlenih ostvaren znatan rast prihoda.

Višestruko i neočekivano povećanje cijena svih energenata utjecalo je na poslovanje svih poduzeća, pa i Grupe KONČAR. Očekujemo kako će u srednjoročnom razdoblju ova situacija imati za posljedicu smanjivanje profitnih marži jer nećemo sve troškovne čimbenike biti u mogućnosti u cijelosti ugraditi u cijene svojih proizvoda.  Istovremeno, ulaganjem u samodostatnost i smanjenje ugljičnog otiska vlastitom vjetroelektranom Pometeno brdo te gradnjom novih integriranih fotonaponskih elektrana na krovovima naših tvornica očekujemo biti otporniji na buduće slične krize.

Sredinom lipnja, Svjetska banka snizila je prognozu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini gotovo za trećinu, upozorivši da se ruska invazija na Ukrajinu nadovezala na pandemiju. Snažan negativan utjecaj pandemije i posljedica rata na gospodarstvo teško je anulirati u kratkom vremenskom razdoblju. Za KONČAR, značajan pozitivni pomak bio je ukidanje ograničenja putovanja, kraći rok izolacije za oboljele te ukidanje ostalih mjera vezanih za širenje pandemije, što očekujemo da će se nastaviti i u razdoblju pred nama.  Bez obzira na daljnji razvoj situacije s koronavirusom nepredvidiva volatilnost cijena sirovina i energenata još će neko vrijeme značajnije utjecati na gospodarsku situaciju u Europi."

25. travanj 2024 23:27