Biznis i politika
StoryEditor

HBOR: Varteksova ponuda za podmirenje duga je neprihvatljiva

27. Svibanj 2024.
HBOR zgrada

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) poručila je u ponedjeljak da kontinuirano već godinama, u suradnji s poslovnim bankama, nastoji pomoći stabilizaciji poslovanja Varteksa, no da je prezentirana ponuda te tvrtke za podmirenje duga ‘bila neprihvatljiva‘.

HBOR je time reagirao na priopćenje Varteksa od subote, u kome je varaždinska tekstilna kompanija navela da su HBOR i Zagrebačka banka (Zaba) odbili prezentiranu ponudu za podmirenje dugovanja i stabilizaciju poslovanja, istaknuvši da ih najviše pogađa "iznenađujuća odluka" HBOR-a budući da je ta banka u vlasništvu države, a stečaj Varteksa bi ‘doveo do neto gubitka za državni proračun za više od 7,4 milijuna eura u idućih godinu dana‘.

– Postavlja se pitanje koja je svrha HBOR-a, jer na primjeru Varteksa mi ne vidimo da drže niti do očuvanja radnih mjesta, niti vidimo da brinu o novcu poreznih obveznika. Ovo odbijanje stavlja nas u tešku situaciju jer, ako se HBOR ne predomisli, pričamo o neizbježnom kraju Varteksa. Još jednom molimo ljude koji odlučuju u HBOR-u da ponovno razmotre našu ponudu i uzmu u obzir sve parametre – apelirali su u subotu iz Varteksa.

– HBOR, u suradnji s poslovnim bankama, kontinuirano već godinama ulaže značajne resurse i napore nastojeći  pomoći stabilizaciji poslovanja Varteksa. Počevši od predstečajne nagodbe 2013. godine, preko financijsko-operativnog restrukturiranja 2017. godine, pa sve do dodatnih pokušaja komercijalizacije neaktivne imovine i planova za poboljšanje održivosti poslovanja i likvidnosti Varteksa – naveli su danas iz HBOR-a.

Uvažavajući tešku situaciju Varteksa, iz HBOR-a kažu da su iskazali dodatnu spremnost za suradnju. – Uz kašnjenja i neispunjavanja ugovornih obveza i bez obzira na zadržavanje prvog reda tereta nad nekretninama Varteksa, u dogovoru s poslovnom bankom odobravali smo ustupke i odricali se dijela naplate dugovanja iz prodaje neoperativne imovine u korist Varteksa. Iz svega navedenog jasno je da HBOR itekako vodi računa o očuvanju radnih mjesta i nastavku poslovanja Varteksa –  navodi se. 

– Važno je napomenuti da je HBOR, u dogovoru s poslovnom bankom, a u cilju rješavanja trenutne situacije Varteksu istovremeno ponudio alternativni prijedlog, koji Varteks uopće ne spominje u priopćenju, a na koji još uvijek nije dobiven odgovor – dodali su iz HBOR-a.

Zaključno, poručili su da medijski pritisci ovakve vrste na HBOR i poslovnu banku nisu potrebni niti korisni.

– HBOR radi u skladu s pravilima, transparentno i odgovorno, s ciljem zaštite vlastitog kapitala i održavanja financijske stabilnosti. Ostajemo otvoreni za daljnji dijalog s Varteksom i drugim relevantnim dionicima kako bismo pronašli obostrano prihvatljivo rješenje – priopćili su iz HBOR-a.

16. lipanj 2024 22:41