Biznis i politika
StoryEditor

HGK predstavila indeks cijena građevinskog materijala

07. Lipanj 2022.

Piše: Anamarija Mujanović

Na 18. sjednici Skupštine Hrvatske gospodarske komore u novoobnovljenoj vijećnici donesena je Odluka o izmjeni i dopuni Cjenika posebnih usluga i proizvoda Hrvatske gospodarske komore, a posebna pozornost posvetila se Indeksu cijena građevinskog materijala kao i Izvješćima indeksa proizvođačkih cijena industrije i kretanja cijena sirovina na svjetskim burzama materijala.

- Ovi su indeksi iznimno važni za rješenje problema rasta cijena materijala i realizaciju građevinskih radova – rekao je predsjednik HGK Luka Burilović danas na sjednici te je istaknuo da je ova godina donijela razne promjene u instituciji, uključujući i promjene u sastavu Skupštine.

Zbog velikog rasta cijena građevinskog materijala na tržištu poduzetnici su u milijunskim gubicima iako su svi poslovi obavljeni u postavljenom roku. U listopadu 2020. godine došlo je do prvog poremećaja cijena kada je poskupio PVC, a uslijedili su i čelik i drvo a i opekarski proizvodi.

- HGK je zato uspostavila metodologiju i indekse kretanja veleprodajnih cijena građevinskog materijala. Upravo će ti indeksi koje je komora pripremila omogućiti naručiteljima provedbu postupaka priznanja razlike u cijeni i nastavak provedbe infrastrukturnih projekata – rekla je Mirjana Čagalj, savjetnica predsjednika HGK za graditeljstvo i promet te je nadodala da će dokument s konačnim rezultatom radne skupine biti podloga za sve naručitelje za priznavanje razlike u cijeni.

U posljednje vrijeme konstantno se govori o aktualnostima i izazovima s kojima se svi susreću zbog ruske invazije na Ukrajinu te je se tako ove teme dotaknuo i Burilović.

- Kako bismo osigurali snažno, otporno i dugoročno održivo hrvatsko gospodarstvo, ključna područja našega rada bit će vezana uz budućnost rada i konkurentnost ljudskih potencijala, EU politike i uvođenje eura, internacionalizaciju te održivi razvoj i zelenu tranziciju koje su se u ovom razdoblju pokazale bitnijima nego ikad prije – rekao je.

Dakako, Burilović je sjednicu započeo s izvješćem o poslovanju Hrvatske gospodarske komore za prošlu godinu te je tako istaknuo i organizaciju 24 delegacije u inozemstvo, organizaciju nastupa članica na 14 inozemnih sajmova, podršku 55 domaćih sajmova i događanja ali i 404 edukativna događanja.

Također je spomenuo i 41 projekt kojeg je provodila HGK u vrijednosti od 32 milijuna kuna, a sufinancirani su sredstvima Europske unije te i digitalnu platformu.

Na sjednici Skupštine predstavljena je i novina voditelja poslovnih odnosa pa će tako svaka članica HGK koja plaća članarinu imati svojeg voditelja koji će najbolje odgovarati potrebama i biti na raspolaganju, a govorilo se i o planovima za budućnost poslovanja HGK.

15. travanj 2024 05:24