Biznis i politika
StoryEditor

Hladi se kinesko gospodarstvo, proizvođačke cijene pale najviše u sedam godina

09. Lipanj 2023.
Kina, kinesko gospodarstvo

Inflacija u Kini ostala je na niskim razinama u svibnju, dok se gospodarstvo bori s oporavkom čak i nakon ukidanja strogih mjera karantene zbog Covida krajem prošle godine, piše CNBC.

Indeks proizvođačkih cijena u svibnju je pao za 4,6 posto, što je najstrmiji međugodišnji pad u sedam godina, kada su proizvođačke cijene u svibnju 2016. zabilježile međugodišnji pad od 7,2 posto.

Indeks potrošačkih cijena u Kini u svibnju je porastao 0,2 posto u usporedbi s prošlom godinom, pokazuju vladini podaci. Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su rast od 0,3 posto ali je indeks proizvođačkih cijena u travnju bio na dvogodišnjoj najnižoj razini od 0,1 posto.

Na mjesečnoj razini cijene su pale 0,2 posto dok su ekonomisti predviđali pad od 0,1 posto.

Niska potrošačka inflacija u Kini i deflacija u proizvođačkim cijenama u suprotnosti su s relativno visokom inflacijom u velikim gospodarstvima diljem svijeta. Globalne središnje banke, uključujući američku središnju banku, više od godinu dana bore se za smanjenje rastućih cijena i upravo su ovaj tjedan Kanada i Australija prkosile očekivanjima i podigle kamatne stope.

Hlađenje gospodarstva

I kineski juan je oslabio u odnosu na američki dolar, a indeks koji prati najveće tvrtke u Šangaju je izgubio 0.2 posto vrijednosti.

Najnoviji podaci jedan su od niza ekonomskih pokazatelja koji ukazuju na hlađenje gospodarstva u Kini.

Industrija rudarstva i sirovina dovela je do pada proizvođačkih cijena, dok su cijene hrane, duhana i alkohola dovele do rasta potrošačkih cijena, pokazuju podaci.

- Rizik od deflacije još uvijek opterećuje gospodarstvo. Nedavni ekonomski pokazatelji šalju dosljedne signale da se gospodarstvo hladi – rekao je Zhiwei Zhang iz Pinpoint Asset Managementa

Zhang očekuje da će se sljedeća revizija fiskalne politike kineske vlade održati nakon objave bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju sljedećeg mjeseca.

- Smatramo da i s ekonomske točke gledišta, s točke gledišta poticaja, i s geopolitičke točke gledišta, ne možemo biti puno gori od onoga gdje trenutno jesmo -  rekao je Andrew Maynard iz China Renaissancea za CNBC.

Iz perspektive ulaganja, Kina ‘počinje vidjeti barem neki povratak na neku razinu stabilnosti‘, rekao je, dodajući da dionice u kontinentalnoj Kini ostaju ‘relativno atraktivne‘. Također je dodao kako investitori i dalje biraju duži ostanak u Kini te da će zbog toga kinesko gospodarstvo na kraju ipak početi nizati uspjehe i vratiti se na stare staze.

- Definitivno će biti nekih prepreka koje treba još  preskočiti ali na kraju dana, kinesko će gospodarstvo, s našeg stajališta, početi nizati ove uspjehe – zaključio je Maynard.

25. travanj 2024 12:06