Biznis i politika
StoryEditor

HNB: Tekući inflacijski pritisci u rujnu primjetno smanjeni

29. Rujan 2023.

Prema prvoj procjeni Eurostata u rujnu se inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC) usporila za 1,1 postotni bod, odnosno s 8,4 posto u kolovozu na 7,3 posto čemu je ponajviše pridonio manji doprinos cijena industrijskih proizvoda i usluga, a u nešto manjoj mjeri i cijena hrane. Temeljna inflacija (pri čijem se izračunu isključuju cijene energije i hrane) smanjila se za 2,0 postotna boda, s 9,1 posto u kolovozu na 7,1 posto.

Što se tiče dvije glavne potkomponente temeljne inflacije, stoji u komentaru HNB-a na današnje podatke, inflacija cijena industrijskih proizvoda snažno se smanjila (na 4,5 posto sa 6,9 posto u kolovozu) u okružju nižih cijena sirovina na svjetskom tržištu, normalizacije opskrbnih lanaca i usporavanja godišnjeg rasta proizvođačkih cijena na domaćem tržištu. Nadalje, inflacija cijena usluga u rujnu se usporila na 9,2 posto (s 10,7 posto u kolovozu).

Kako navode, tekući inflacijski pritisci su se u rujnu primjetno smanjili, nakon izraženog jačanja uoči i tijekom glavne turističke sezone. To je posebno vidljivo na cijenama hrane, industrijskih proizvoda i usluga, na što upućuju i osjetno smanjeni zamasi (momenti) inflacije. Pritom je bio osobito izražen učinak slabljenja tekućih inflacijskih pritisaka na godišnju stopu inflacije cijena industrijskih proizvoda s obzirom na to da su u rujnu prošle godine snažno porasle cijene pojedinih dobara kao što su odjeća i obuća te obrazovni udžbenici.

S druge strane, zbog statističkih razloga, odnosno tzv. učinka baznog razdoblja za usporedbu cijena, godišnja inflacija cijena hrane je unatoč niskim tekućim pritiscima ostala na povišenoj razini. U rujnu su tako cijene hrane (uključujući alkohol i duhan) smanjene za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, što odražava i mjere Vlade kojima su ograničene cijena pojedinih proizvoda. No, godišnja stopa inflacije cijena hrane usporila se relativno blago (na 10,0 posto, s 10,3 posto u kolovozu) budući da je iz godišnje stope inflacije u rujnu ove godine iščeznuo utjecaj smanjenja cijena iz rujna 2022. Naime, tada je provedena prva runda ograničavanja cijena, a cijene hrane su u okružju razmjerno snažnih tekućih inflatornih pritisaka smanjene za 0,2 posto na mjesečnoj razini.

– Intenzitet usporavanja ukupne inflacije u rujnu ublažio je porast inflacije cijena energije s 1,4 posto u kolovozu na 2,7 posto, što je u velikoj mjeri rezultat poskupljenja naftnih derivata, do kojeg je došlo zbog rasta cijena sirove nafte na svjetskom tržištu. Pod utjecajem smanjenja ponude iz Saudijske Arabije i Rusije cijene sirove nafte tipa Brent (u USD) na svjetskom tržištu rastu od sredine srpnja ove godine te je njihova prosječna cijena u rujnu dosegnula 94 USD, te je bila za 17,3 posto viša u odnosu na srpanj – zaključuju iz HNB-a.

19. rujan 2024 18:40