Biznis i politika
StoryEditor

HNB: Usporavanju inflacije u travnju najviše pridonijele cijene energije, očekujemo daljnje usporavanje

02. Svibanj 2023.
HNB je ocijenio da su usporavanju inflacije u travnju u Hrvatskoj najviše pridonijele cijene energije, te očekuje njeno daljnje usporavanje, između ostalog uz pretpostavku zadržavanja cijena energenata i drugih sirovina na svjetskom tržištu blizu trenutnih razina, koje su znatno niže od lanjskih.
 
DZS je danas objavio prvu procjenu inflacije za travanj ove godine, po kojoj je godišnja stopa inflacije nastavila usporavati peti mjesec zaredom te je iznosila 8,8 posto, nakon 10,7 posto u ožujku.
 
Kako su u utorak istaknuli iz Hrvatske narodne banke (HNB), usporavanju ukupne inflacije pridonijele su sve glavne podkomponente, a ponajviše cijene energije, zahvaljujući iščezavanju učinka poskupljenja plina i električne energije u travnju 2022. godine.
 
U nešto manjoj mjeri, usporavanju su pridonijele i cijene hrane, uključujući alkohol i duhan, čije je poskupljenje u travnju bilo znatno manje izraženo u odnosu na isti mjesec prošle godine. No, unatoč tome, godišnji rast cijena hrane i dalje je visok te je doprinos cijena hrane ukupnoj inflaciji najveći među glavnim komponentama, napomenuli su.
 
Naime, kako je objavio DZS, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan iznosila je 14 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 8,6 posto, za usluge 7,8 posto, a za energiju 1,1 posto.

 

Smanjila se i temeljna inflacija

 

Iz HNB-a su istaknuli da se smanjila i temeljna inflacija, s deset posto u ožujku na 9,3 posto u travnju, zbog usporavanja godišnjeg rasta cijena usluga i industrijskih proizvoda, što je također rezultat pozitivnog učinka baznog razdoblja.
 
Pokazatelji kratkoročne dinamike ukupne inflacije, koji mogu biti osobito korisni u uvjetima izraženih promjena trenda kretanja inflacije, i dalje upućuju na nastavak ublažavanja inflacijskih pritisaka, naveli su iz središnje banke, dodajući da je to uvelike rezultat smanjenja uvoznih pritisaka zbog pada cijena energije i ostalih sirovina na svjetskom tržištu
 
Cijene prirodnog plina i električne energije su tako 50 posto niže u odnosu na mjesec prije izbijanja rata u Ukrajini, dok su cijene industrijskih sirovina na najnižoj razini u protekle dvije godine.
 
Uz niže cijene sirovina, naveli su iz HNB-a, nastavljeno je i smanjenje pritisaka u globalnim lancima dobave. No pritom se niži ulazni troškovi u proizvodnom procesu za sada relativno blago odražavaju na proizvođačke cijene proizvoda za široku potrošnju.

 

S druge strane, "zategnuto" tržište rada koje se očituje u snažnom rastu nominalnih plaća početkom godine, što je povezano s nedostatkom radne snage i niskom stopom nezaposlenosti, pridonosi zadržavanju tekuće temeljne inflacije na povišenim razinama, iako i dalje znatno nižima u odnosu na sredinu prošle godine.

 

Nakon blagog porasta u ožujku, inflacijska očekivanja potrošača u travnju su smanjena te se nalaze na najnižoj razini od kraja 2021. godine. Istovremeno, u travnju se smanjio udio poduzeća u industriji i uslužnom sektoru koji očekuju rast cijena u sljedeća tri mjeseca, naveli su iz HNB-a.

 

Inflacija na razini cijele 2023. oko sedam posto

 

U nastavku godine očekuje se daljnje postupno usporavanje inflacije, koja bi se krajem godine mogla kretati oko pet posto, odnosno na razini cijele 2023. u prosjeku iznositi oko sedam posto.

 

- Očekivano usporavanje inflacije temelji se na pretpostavljenom zadržavanju cijena energenata i ostalih sirovina na svjetskom tržištu blizu trenutnih razina, koje su znatno niže od lanjskih, zatim nastavku ograničenja cijena administrativno reguliranih cijena energenata i ograničenja cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, kao i prognoziranom usporavanju inflacije u europodručju te povoljnom učinku baznog razdoblja, osobito zbog vrlo visoke razine cijena energenata u drugom i trećem tromjesečju protekle godine. Osim toga, iako su rizici za ostvarenje projekcije sve ujednačeniji, oni su i dalje naglašeni, a odnose se i na još uvijek povišene pritiske na temeljnu inflaciju - istaknuli su iz HNB-a.
20. travanj 2024 04:13