Biznis i politika
StoryEditor

Hongkonške dionice s popustom od 36 posto pokazuju da ‘velike ribe‘ bježe iz Kine

22. Siječanj 2024.
foto Shutterstock

Pad kineskih dionica uvrštenih na burzu u Hong Kongu ubrzao se u ponedjeljak, gurajući njihov popust u odnosu na svjetske konkurente na najveći u posljednjih petnaest godina, što je posljednji znak rastućeg pesimizma među međunarodnim ulagačima.

Indeks kineskih poduzeća Hang Seng pao je 2,4 posto, približavajući se razini posljednjoj prije gotovo dva desetljeća, dok je kopneni referentni indeks CSI 300 završio 1,6 posto niže. Kao rezultat toga, mjerač koji prati razlike u cijenama dionica unutar države u odnosu na njihove dvostruke kotacije u Hong Kongu dosegao je najširi iznos od 2009. godine, što implicira popust od 36 posto za offshore tržište, objavio je Bloomberg. 

Veći gubici u Hong Kongu, na čijoj su burzi izlistane neke od najutjecajnijih i najinovativnijih kineskih tvrtki i gdje se uplitanje Pekinga ipak nešto manje osjeća, oslikavaju još goru sliku raspoloženja globalnih ulagača prema drugom najvećem gospodarstvu na svijetu. Znakovi vladine intervencije za podupiranje financijskog tržišta povećali su se posljednjih tjedana kako se pritisak na prodaju nastavio unatoč optimističnijem Wall Streetu, gdje se indeks S&P 500 u petak popeo na rekordnu visinu.

Iza naizgled beskrajne rasprodaje kineskih dionica stajao je niz čimbenika, od sve dubljeg pada nekretnina do tvrdoglavih deflacijskih pritisaka, kao i neizvjesnosti oko putanje američkih kamatnih stopa. Najnoviji potez kineskih komercijalnih zajmodavaca da zadrže svoje referentne kamatne stope nepromijenjenima, koji je uslijedio nakon nedavne odluke središnje banke da zadrži troškove posudbe, također je mogao razočarati ulagače koji su se nadali agresivnijim poticajima.

- Dosta velik broj ulagača u dionice H su inozemni institucionalni fondovi i preraspodijelili su se iz Hong Konga u Japan i druga azijska tržišta u svojoj azijskoj alokaciji. Neki institucionalni investitori s kopna mogu imati veća ograničenja u pogledu toga koliko mogu rasteretiti, a također imaju tendenciju da imaju pristranost prema domaćem tržištu - rekao je Redmond Wong, tržišni strateg u Saxo Capital Markets HK-u, misleći na dionice uvrštene na hongkonškoj burzi. 

Potrebne ‘snažnije‘ politike za oživljavanje dionica 

Tamošnje dionice često se smatraju boljim barometrom zdravlja drugog najvećeg svjetskog gospodarstva i preciznijim pokazateljem šireg raspoloženja ulagača, piše Bloomberg. Za usporedbu, trgovanje u Šangaju i Shenzhenu stalno je pod utjecajem uplitanja kineskih regulatora, s raznim ograničenjima - od short sellinga ili inicijalnih javnih ponuda do usmenih upozorenja i izravne intervencije državnih fondova.

HSCEI je bio malo više od jedan posto udaljen od pada na najnižu razinu od 2005., a hongkonški referentni indeks Hang Seng također se približio razini neviđenoj od 2009. Najveća ‘kočenja‘ u ponedjeljak uključivala su kineske tehnološke divove Meituan i Tencent Holdings kao i proizvođače električnih vozila Li Auto Inc. i BYD.

Najnoviji padovi mogu se pripisati ‘nedostatku katalizatora u kratkom roku i odljevima prema atraktivnijim alternativama u regiji‘, rekao je Marvin Chen, analitičar Bloomberg Intelligencea. - Globalna tržišta bilježe skok u sektoru čipova, a ovo je područje u kojem bi Kina i ostatak svijeta mogli ići različitim kolosijecima zbog geopolitičkih napetosti - dodao je.

Raspoloženje je gotovo jednako krhko na tržištu kontinentalne Kine, gdje je referentna vrijednost CSI 300 dosegla novu petogodišnju najnižu razinu. Pad se još jednom poklopio sa skokom prometa na nekolicini fondova kojima se trguje na burzi koji prate ključne indekse, što je znak da državni kupci možda pokušavaju ograničiti pad.

U manje od mjesec dana u novoj godini, pokazatelj kineskih dionica uvrštenih u Hong Kongu već je izgubio 13 posto, što ga čini glavnim referentnim pokazateljem s najgorim rezultatima u svjetskim indeksima. Za usporedbu, S&P 500 je ojačao 1,5 posto.

Prednosti monetarnog popuštanja od strane Narodne banke Kine već su procijenjene i potrebne su ‘snažnije‘ politike za oživljavanje dionica, rekla je Eva Lee, voditeljica odjela za dionice Velike Kine u UBS Global Wealth Managementu, na brifingu u petak, objavio je Bloomberg.

02. svibanj 2024 04:07