Biznis i politika
StoryEditor

Hrvoje Zgombić pokrenuo akciju povrata PDV-a u insolvencijskim postupcima nad društvima bivšeg Agrokora

19. Rujan 2024.
Hrvoje Zgombić, porezni stručnjak.foto Boris Ščitar

Hrvoje Zgombić, poznati porezni savjetnik i vlasnik porezno-savjetničkog društva Zgombić, preko društva Panonia Solutions čiji je direktor, aktivno se bavi povratom PDV-a na nenaplaćena potraživanja u insolvencijskim postupcima. 

Naime, sva trgovačka društva i drugi poduzetnici koji imaju prijavljene i utvrđene tražbine u nekom od insolvencijskih postupaka – predstečajnim postupcima, stečajnim postupcima ili postupku izvanredne uprave nad društvima iz sustava Agrokor - imaju zakonsko pravo tražiti povrat PDV-a sadržanog u razlici između utvrđenih (priznatih) i namirenih tražbina u insolvencijskom postupku.

Iako su postoci namirenja tražbina u jednom insolvencijskom postupku niski, iznos PDV-a sadržan u tražbinama može se namiriti u cijelosti. To se jednim dijelom može učiniti na temelju namirenja u insolvencijskom postupku, a drugim dijelom traženjem povrata preostalog dijela PDV-a od države.

Pa tako, stoji na web stranici Panonia Solutionsa, ako vjerovnik insolvencijskog dužnika ima nenaplaćenu fakturu koju je prijavio i priznata mu je u insolvencijskom postupku u iznosu od 125 tisuća kuna (u kunama jer Projekt obuhvaća tražbine do kraja 2023. godine), u iznosu fakture sadržan je PDV u iznosu od 25 tisuća kuna (ako se radi o isporuci na koju se obračunava opća stopa PDV-a od 25 posto). Ako se vjerovnik po zaključenju insolvencijskog postupka namiri deset posto, dakle 12.500 kuna, u toj svoti namirenja nalazi se i 2.500 kuna PDV-a. Ostatak iznosa nenamirenog PDV-a od 22.500 kuna vjerovnik u okvirima dopuštenih rokova može potraživati od države.

U zadnjih 30 godina otvoreno je i/ili zatvoreno na tisuće predstečajnih ili stečajnih postupaka. Za svaki od tih postupaka postoji drukčiji vremenski okvir u kojem se mogao ili se može tražiti povrat PDV-a. Specifičnost postupka izvanredne uprave nad društvima iz sustava Agrokor je u tome što se radi o jednokratnom postupku koji je pravomoćno zaključen 2018. godine. Zastara prava potraživanja povrata PDV-a od države za potraživanja prijavljena i utvrđena u postupku Izvanredne uprave nastupa istekom 2024. godine. Ostao je vrlo kratak rok za pripremu zahtjeva za povrat PDV-a u tom postupku.

Nagrada po uspjehu

– Danas se intenzivno bavim povratom PDV-a za klijente koji su obveznici PDV-a, a kao vjerovnici imaju nenaplaćena potraživanja u nekom insolvencijskom postupku na temelju oporezivih isporuka robe ili usluga koja su nastala prije kraja 2023. godine. Govorimo o predstečajnim i stečajnim postupcima te postupku izvanredne uprave nad društvima iz sustava Agrokor. U osnovi klijenti sami prema našim uputama ili porezni savjetnici i odvjetnici kao punomoćnici klijenata počinju te postupke. Da bismo bili sigurni u ujednačenost svih postupaka i osigurali pouzdan pozitivan ishod postupka, tražimo od klijenata da angažiraju odvjetnika prema našem izboru.

Važno je naglasiti da se naš angažman s klijentima temelji na nagradi po uspjehu, a da mi snosimo sve troškove postupka povrata PDV-a, od faze njegova iniciranja, zastupanja pred poreznim tijelima, zastupanja u potencijalnom upravnom sporu, kao i u postupcima pred Ustavnim sudom, Sudom Europske unije ili Sudom za ljudska prava. Snosimo i sve troškove odvjetnika ili savjetnika koji bi mogli biti angažirani, npr. za stručna mišljenja, bilo materijalno-pravne bilo postupovno-pravne prirode. Riječ je o složenoj materiji koja ne trpi postupovne pogreške, ali ni materijalno-pravne. Iz nekog razloga klijenti ili uopće nisu ili su se samo rijetko koristili mogućnosti povrata PDV-a na nenaplaćena potraživanja u insolvencijskim postupcima, a s druge strane država nije osigurala da insolvencijski dužnici vrate pretporez na primljene račune koji su do dana otvaranja insolvencijskog postupka ostali u cijelosti ili djelomično nenaplaćeni - rekao je Zgombić u nedavnom velikom intervjuu za Lider u kojem je govorio i o brojnim drugim temama vezanim uz poreze povodom najave uvođenja poreza na nekretnine

Osim što je porezni savjetnik Zgombić je ovlašteni revizor te sudski vještak za financije i računovodstvo. U preko tri desetljeća dugoj profesionalnoj karijeri, zauzimao je menadžerske, upravljačke i suvlasničke pozicije u brojnim tvrtkama, među kojima su Ernst & Young i PricewaterhouseCoopers (PwC).

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

Članak je dostupan u tiskanom 
i digitalnom izdanju Lidera
19. rujan 2024 14:15