Biznis i politika
StoryEditor

Američka ekonomija snažno usporava i gubi snagu

30. Travanj 2023.
foto Shutterstock

U prvom kvartalu ove godine, američka ekonomija bilježi rast BDP-a od svega 1,1 posto kvartalno, što predstavlja snažno usporavanje u odnosu na 2,6 posto, odnosno 3,2 posto rasta u četvrtom, odnosno trećem kvartalu prošle godine, stoj u Fokusu tjedna Hrvatske udruge poslodavace, analizi koju potpisuje njihov glavni ekonomist Hrvoje Stojić.

Pritom glavni negativni utjecaj dolazi od znatno slabije akumulacije zaliha, što može biti jedan od znakova pesimizma u pogledu poslovnih izgleda u narednom razdoblju. Osobna potrošnja koja čini oko dvije trećine BDP-a je čak ubrzala rast na 3,7 posto. U potonjem slučaju radi se o više nego dva puta snažnijoj dinamici u odnosu na prethodna dva kvartala zahvaljujući kontinuirano snažnom tržištu rada te specijalnim efektima poput povećanja socijalnih naknada te poreznih benefita po prilagodbi poreznog klina za inflaciju.

Sve u svemu, raspoloživi dohodak skočio je 12,5 posto u prvom kvartalu.

I dalje se očekuje pad

Na opće iznenađenje, nakon sedam izrazito negativnih kvartala, napokon je došlo do značajne stabilizacije u sektoru stanogradnje gdje se pad ‘spustio’ na svega - 4,2 posto s donedavnih -25 posto.

Građevinske tvrtke u ovom području vjerojatno već osjećaju oporavak potražnje nakon snažnog pada cijena stambenih nekretnina te očekivane skorašnje kulminacije troška financiranja. Tvrtke su istodobno investirale manje u opremu, no povećale su investicije u nekretnine i softver.

U drugoj polovici ove godine se i dalje očekuje pad u skladu s odgođenim negativnim utjecajem dosadašnjeg kumulativnog monetarnog stezanja od strane Federalnih rezervi.

Također, problemi u segmentu malih i srednje velikih banaka (ključnom za kreditnu aktivnost) uz jačanje apetita vlasti za regulacijom financijske industrije pogoršat će uvjete financiranja na neko vrijeme.

U spomenuti pogled to se uklapa i činjenica da se rast u prvom kvartalu uglavnom temeljio na izrazito snažnim siječanjskim podacima. Podaci za veljaču i ožujak već su bili osjetno slabiji. Osim toga, brojni anketni pokazatelji, kao što su ISM indeksi menadžera nabave, jasno upućuju na slabljenje ekonomskih aktivnosti.

Na razini 2023. godine očekuje se rast američke ekonomije od jedan do 1,5 posto i potom manji pad do -0,5 posto u 2024. godini.

25. travanj 2024 20:02