Biznis i politika
StoryEditor

Cijena nafte i do 90 eura po barelu do kraja 2023. godine

19. Studeni 2023.

U ovotjednom izvješću OPEC ukazuje na optimistična predviđanja potražnje za naftom, odbacujući sumnje, odnosno pesimizam tržišnih aktera, piše glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić u Fokusu tjedna.

Kako navodi, OPEC očekuje da će globalna potražnja za naftom u 2023. godini porasti za 4,5 milijuna barela po danu, nakon čega je moguć sporiji no solidan rast od 2,25 milijuna barela u 2024. godini. Po OPEC-ovim predviđanjima, tržište nafte ostaje nedovoljno opskrbljeno te bi se trebalo ojačati kanale ponude u cilju povećanja trenutnog outputa za oko tri milijuna barela po danu.

Pod pretpostavkom da OPEC-ova proizvodnja ostane nepromijenjena u prvom kvartalu 2024. godine, manjak ponude povećao bi se za više od dva milijuna barela po danu u drugoj polovici sljedeće godine. Saudijska Arabija, piše Stojić, nije baš sklona OPEC-ovim prognozama budući da bi ova zemlja teško zadržala postojeće smanjenje outputa na dulji rok.

Čini se, međutim, da Saudijska Arabija više vjeruje predviđanjima Međunarodne agencije za energiju s obzirom da u mjesečnom izvješću prikazuju pesimističnu prognozu potražnje za naftom u sljedećoj godini, ne ostavljajući više prostora za daljnje smanjenje saudijske proizvodnje.

U međuvremenu, irački ministar nafte Hayan Abdel-Ghani očekuje prihvaćanje sporazuma s KRG-om (Kurdska regionalna Vlada) i stranim naftnim poduzećima u roku od tri dana, a kako bi nastavili proizvodnju nafte u Kurdskoj regiji.

Irak je, tvrdi, naišao na razumijevanje od strane Turske oko nastavka izvoza te sirovine. Nakon arbitražne presude Međunarodne trgovačke komore (ICC) u ožujku ove godine, Turska je zaustavila izvoz od 450 tisuća barela nafte dnevno iz sjevernog Iraka naftovodom do turske mediteranske luke Ceyhan.

Taj nastavak prijevoza mogao bi biti dodatan uteg na cijenu nafte ukoliko Irak ne smanji izvoz nafte u južnim regijama kako bi stabilizirao ponudu. Irak je zajedno s OPEC+ dogovorio smanjenje proizvodnje nafte, no ipak je proizvodio nešto više od dogovorenog u listopadu ove godine, što je objavljeno u mjesečnom izvješću od strane OPEC+.

Stoga bi daljnje povećanje opskrbe žestoko prekršilo sporazum OPEC+ pa se očekuje da će Irak malo stati na loptu. U posljednjem kvartalu ove godine očekuje se cijena brenta na razini od 89 dolara po barelu, odnosno pad iste prema 85 dolara u posljednjem kvartalu 2024. godine, zaključuje Stojić.

19. srpanj 2024 13:11