Biznis i politika
StoryEditor

HUP Udruga malih i srednjih poduzetnika: Odluka o zabrani rada nedjeljom stvara ozbiljne izazove

12. Veljača 2024.
Petar Šimić, predsjednik HUP Udruge malih i srednjih poduzetnikafoto Cropix

Iz HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika u ponedjeljak su poručili kako odluka o zabrani rada nedjeljom stvara ozbiljne izazove za gospodarstvo, a posebice za male trgovce.

U Udruzi su izrazili zabrinutost i nezadovoljstvo zbog nedavne odluke Ustavnog suda o radu nedjeljom koja, kako ističu, ‘postavlja ozbiljne izazove za gospodarstvo, s posebnim naglaskom na male trgovce‘.

Zakonska odluka koja je u obrazloženju Ustavnog suda i sama opisana kao ograničenje poduzetničkih sloboda, postavlja pitanja o pravim motivima i ciljevima takvog rješenja, navode iz Udruge.

Napominju kako su detektirali niz nelogičnosti koje donosi odluka o zabrani rada nedjeljom. Prvenstveno to da velik broj izuzeća od zabrane rada nedjeljom potiče stvaranje novih formata.

- Ako se i tolerira situacija brojnih iznimaka, onda bi među izuzetke trebalo uključiti i male trgovine, a posebno one vezane uz turizam. Ovakvo rješenje uzrokuje da se brojne trgovine registriraju za djelatnosti kojima se inače ne bave, kako bi mogle prodavati proizvode za koje su se registrirali - kazali su iz udruge.

Napominju i kako je među argumentima kod donošenja odluke Ustavnog suda istaknuto da se dobrim planiranjem namirnice mogu kupiti dan ranije. No otvara se pitanje zašto se na isti način ne tretiraju i druga dobra, kažu u Udruzi.

Gdje je tu balans? 

Također, navedena je briga o balansu između privatnog i poslovnog života, dok u drugim objektima nedjeljom normalno rade zaposlenici, a trenutno zbog pritiska i tri puta više njih nego inače.

Nedjeljom se, kažu u Udruzi, radi u brojnim djelatnostima kao što su kafići, restorani, hoteli, benzinske pumpe i kladionice.

U Udruzi ističu kako odluka da će trgovine moći raditi samo 16 nedjelja od mogućih 52, u zemlji u kojoj turizam donosi oko 25 posto BDP-a, poništava sve napore o cjelogodišnjem turizmu, ali i direktno utječe na održivost malih trgovina koji ovise o turizmu.

Mišljenja su i kako je navedena odluka Ustavnog suda veliki udar na trgovine u ruralnim sredinama i kvartovima gdje su mali dućani često jedine dostupne trgovine, te ne postoji mogućnost prelijevanja na druge trgovine. 

- Kako bi se osigurala održivost svih gospodarskih subjekata u promijenjenim uvjetima poslovanja potrebno je provesti stručnu i pažljivu reviziju trenutnog zakonodavnog okvira -  istaknuo je predsjednik HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika Petar Šimić.

Da bi se ovo pitanje riješilo odgovorno i primjereno, kako je rekao, HUP Udruga malih i srednjih poduzetnika ističe nužnost pokretanja izrade zakona na način da se rad nedjeljom definira Zakonom o radu, gdje i pripada.

- Novim zakonskim rješenjem trebalo bi dati mogućnost poduzetnicima da sami odaberu hoće li raditi nedjeljom te osnažiti državne institucije i inspekcije da imaju kapaciteta provedbe kontrole i primjerenog kažnjavanja zloupotrebe obveze većeg plaćanja za rad nedjeljom - istaknuli su iz HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika.

Na taj način, kako su naveli, radnici mogu sami birati poslodavca shodno tome je li odabrao raditi nedjeljom ili ne.

25. travanj 2024 09:35