Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija konstatno slabi: HUP u travnju očekuje stopu inflacije oko osam posto, HNB do kraja godine pet posto

31. Ožujak 2023.
foto Shutterstock
Godišnja stopa inflacije u ožujku nastavlja pad na 10,6 posto s 11,9 posto u veljači zahvaljujući snažnom baznom efektu, odnosno ispadanju lanjskog skoka cijena energenata na početku rata u Ukrajini iz međugodišnje računice. Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u ožujku bilježe tipičan sezonski snažniji rast od 0,8 posto mjesečno. Također bilježimo pad međunarodno usporedivog harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena na 10,5 s 11,7 posto u veljači. Zabilježeni pad u potpunosti je u skladu s našim očekivanjima, ističe glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić u analizi Fokus tjedna.
 
Iako tzv. prva procjena ne donosi pregled strukture kretanja cijena prema uobičajenoj klasifikaciji, cijene hrane, pića i duhana rasle su jedan posto mjesečno, što je prema našim izračunima sličnog intenziteta u odnosu na ožujak prošle godine. Istodobno, cijene usluga su rasle svega 0,2 posto mjesečno što, sve u svemu, upućuje da se medijske najave široko rasprostranjenih poskupljenja po uvođenju eura nisu materijalizirale.
 
Inflatorni pritisci u Hrvatskoj u ožujku su nešto slabiji u odnosu na prosjek euro područja gdje je zabilježen rast od 0,9 posto mjesečno, a cijene hrane, pića te duhana rasle su 1,4 posto mjesečno. Godišnja stopa inflacije cijena hrane, pića te duhana od 15,3 posto je na razini prosjeka euro područja (15,4 posto), ali i značajno niža u odnosu na Njemačku (22,3 posto).
 
Cijene usluga također su rasle neusporedivo snažnije u euro području (+0,6 posto mjesečno) nego u Hrvatskoj. Nakon prosječnih 10,8 posto u 2022., u 2023. očekujemo pad godišnje stope inflacije na 6,5 posto.
 
Godišnja stopa inflacije nastavit će, smatraju u HUP-u, padati u narednim mjesecima (blizu osam posto u travnju) zahvaljujući padu cijena energenata, nastavku povoljnog baznog efekta te jenjavanju dinamike inflacije prehrambenih proizvoda.
 
- Naime, već neko vrijeme vidimo smanjenje proizvođačkih cijena poljoprivrednih proizvoda, što znači da je inflacija prerađenih prehrambenih proizvoda vjerojatno dosegla svoj maksimum. U ovoj godini također očekujemo pozitivan efekt normalizacije dobavnih lanaca, znatno povoljnijih očekivanja kretanja cijena energenata u drugoj polovici godine te općenito snažnog usporavanja agregatne potražnje na kretanje cijena dobara - zaključuje Stojić.

HNB: Usporavanje pod pretpostavkom zadržavanja cijena energenata i ostalih sirovina 

HNB u svom osvrtu na dana objavljene podatke o inflaciji ističe kako je godišnja stopa inflacije nastavila usporavati četvrti mjesec zaredom te da je temeljna inflacija (koja isključuje cijene hrane i energije) usporila s 10,4 posto u veljači na 9,8 posto u ožujku. Godišnja stopa ukupne inflacije mjereno nacionalnim indeksom potrošačkih cijena smanjila se s 12 posto u veljači na 10,6 posto u ožujku 2023. godine.

- Pokazatelji kratkoročne dinamike ukupne inflacije koji mogu biti osobito korisni u uvjetima izraženih promjena trenda kretanja inflacije, upućuju na nastavak ublažavanja inflacijskih pritisaka, iako sporijim intenzitetom nego u drugoj polovini prošle godine. Popuštanje inflacijskih pritisaka poglavito se odnosi na uvozne činitelje povezane s kretanjem cijena energenata i drugih sirovina na svjetskom tržištu, a koje se unatoč primjetnom smanjenju i dalje nalaze na povišenim razinama, kao i daljnjim smanjenjem pritisaka u globalnim lancima dobave.

Osim toga, blago popuštaju inflacijski pritisci na razini europodručja. Također se nastavlja usporavanje godišnjeg rasta proizvođačkih cijena na domaćem tržištu. S druge strane, razmjerno snažan rast nominalnih plaća pridonosi zadržavanju tekuće temeljne inflacije na povišenim razinama. Naime, pokazatelji kratkoročne dinamike temeljne inflacije su se u prva tri mjeseca ove godine blago povećali, iako se i dalje nalaze na znatno nižim razinama nego sredinom prošle godine. U ožujku su u odnosu na prethodni mjesec porasla i inflacijska očekivanja potrošača, ali su i dalje primjetno manja nego krajem prošle godine, dok su se inflacijska očekivanja poduzeća u ožujku dodatno smanjila - ističu u HNB-u.

U nastavku godine očekuju daljnje postupno usporavanje inflacije, koja bi se krajem godine mogla kretati oko pet posto, odnosno na razini cijele 2023. u prosjeku iznositi sedam posto. Očekivano usporavanje inflacije temelji se na pretpostavljenom zadržavanju cijena energenata i ostalih sirovina na svjetskom tržištu blizu trenutnih razina, koje su znatno niže od lanjskih, zatim nastavku ograničenja cijena administrativno reguliranih cijena energenata i ograničenja cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, kao i prognoziranom usporavanju inflacije u europodručju te povoljnom učinku baznog razdoblja. Osim toga, iako su rizici za ostvarenje projekcije sve ujednačeniji, oni su i dalje naglašeni, a odnose se i na još uvijek povišene pritiske na temeljnu inflaciju. 

03. lipanj 2023 00:20