Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija ometa oporavak, EBRD snizio prognoze rasta domaćeg gospodarstva

10. Svibanj 2022.

Slabija potrošnja zbog visoke inflacije omest će oporavak tranzicijskih gospodarstava od koronakrize, upozorila je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), snizivši prognoze rasta hrvatskog gospodarstva u 2022. i 2023. godini.

Hrvatsko gospodarstvo oporavilo se prošle godine zahvaljujući osobnoj potrošnji, neto izvozu, ulaganjima i turizmu, koji je dosegnuo 90 posto pretpandemijske razine, primjećuje EBRD u današnjem izvješću. 

No, na kraju godine je gospodarska aktivnost blago pala, za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, a slabost otkrivaju i podaci o prometu u maloprodaji u siječnju i veljači ove godine, uz blagi pad realnog dohotka, dodaju.

Inflacija potaknuta poskupljenjem energenata utjecat će na potražnju kućanstava i u ovoj godini, iako je rast cijena blaži nego u ostalim zemljama u regiji, napominju u banci.

Rast hrvatskog gospodarstva usporit će u ovoj godini, po njihovoj procjeni, na tri posto, s 10,4 posto u 2021., zbog usporavanja osobne potrošnje i robnog izvoza, dok bi ulaganja trebala ostati snažna, uz potporu radova na obnovi područja stradalih u potresu.  U ožujku predvidjeli su 3,2-postotni rast.

U 2023. aktivnost će blago ubrzati, uz prognoziranu stopu rasta od 3,5 posto, zahvaljujući slabljenju inflacije, ulasku u eurozonu i potpori iz fondova EU-a, procjenjuju u EBRD-u, napominjući da bi rast mogao biti i snažniji.

Rizik slabijeg rasta u slučaju gašenja uvoza energenata iz Rusije ublažava ograničena ovisnost Hrvatske o ruskom plinu, naglašavaju, ukazujući na terminal za ukapljeni plin na Krku.

Blizu prosjeka

Prognozirani rast hrvatskog gospodarstva u ovoj i idućoj godini blizu je prosjeka u široj EBRD-ovoj regiji srednje Europe i Baltika, gdje je aktivnost u većini zemalja nadmašila pretpandemijsku razinu, ali pozitivne trendove omele su posljedice ruske invazije na Ukrajinu.

EBRD je snizio prognozu rasta BDP-a u regiji za 0,2 postotnog boda, na 3,2 posto. U 2023. aktivnost bi trebala blago ubrzati, uz prognoziranu stopu rasta od 3,4 posto. U ožujku EBRD je regiji prognozirao 4,2-postotni rast aktivnosti. 

Najsnažnije bi u ovoj godini trebalo porasti poljsko gospodarstvo, za 4,0 posto. Blizu su i Slovenija i Mađarska s prognoziranom stopom rasta od 3,5 posto.

Poremećaji u nabavnim lancima i poskupljenje energije potaknuli su snažan rast cijena, a inflacija će vjerojatno ostati povišena u najmanju ruku u prvoj polovini ove godine i negativno utjecati na raspoloživi dohodak kućanstava, upozorava EBRD. 

Banka je snizila prognoze rasta u ovoj i idućoj godini i za cijelu skupinu tranzicijskih gospodarstava u kojima posluje,

Sada očekuju da će aktivnost u ovoj godini porasti 1,1 posto, za 0,6 postotnih bodova slabije no što su očekivali u ožujku. U 2023. rast bi trebao snažno ubrzati, na 4,7 posto, prognozira EBRD, snizivši prognozu s početka proljeća za 0,2 postotna boda.

- Još u studenome prognozirali smo rast u našim regijama od 3,8 posto, ali rekli smo da su prošlogodišnji oporavak i njegovo ubrzanje na prijelazu u 2022. gorko-slatki, zagorčeni zabrinutošću zbog visokih cijena sirovina - ističe glavna ekonomistica EBRD-a Beata Javorcik.

- Sadašnja situacija još više zabrinjava, s obzirom na kontinuirani rast cijena hrane i energije, potaknut ruskim ratom protiv Ukrajine, koji dodatno potporuje inflaciju - zaključuje Javorcik.

20. travanj 2024 12:32