Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija potencijalno na svom vrhuncu, agresija monetarne politike i dalje opravdana

19. Prosinac 2022.

Unatoč nedavnom padu inflacije, cijene i dalje rastu u većini razvijenih gospodarstava što ukazuje da će središnje banke morati nastaviti s pooštravanjem monetarne politike u nadolazećim mjesecima.

Temeljne su stope inflacije i dalje rasle u studenom te ostaju daleko iznad razine od 2 posto kojoj većina središnjih banaka teži, no prema podacima Financial Timesa, udio zemalja u kojima temeljna stopa inflacija raste se počeo smanjivati posljednjih mjeseci iako je krajnji cilj još uvijek predaleko.

Inflacija usluga, još jedna mjera nepokolebljivosti cjenovnih pritisaka, ostaje blizu najviših razina u više desetljeća u nekoliko velikih gospodarstava uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i eurozonu.

Pooštravanje još uvijek ima smisla

Kreatori politika ove su godine agresivno povećali kamatne stope kao odgovor na povećanje glavnih mjera inflacije, ali su nedavno počeli smanjivati ​​veličinu povećanja.

Obuzete optimizmom da je inflacija na svom vrhuncu, Federalne rezerve, Europska središnja banka i Engleska banka prošlog su tjedna odlučile promijeniti svoju strategiju borbe protiv inflacije. Dok su ranije podizale stope za 0,75 bodova, sada su taj postotak smanjile pa je prošlo povećanje iznosilo 0,5 boda.

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je da monetarno pooštravanje u eurozoni još uvijek ima smisla i da kreatori planiraju nastaviti s povećavanjem troškova zaduživanja u koracima od 50 baznih bodova u narednim mjesecima.

Lagarde je također priznala da su temeljni cjenovni pritisci ojačali i da će ‘trajati još neko vrijeme‘. Poruka je to koju su ponovili predsjednik Feda Jerome Powell i guverner Engleske banke Andrew Bailey.

Inflacija čvršća nego se mislilo

Izvorni skok kamatnih stopa, baš kao i skok cijena energenata i robe, posljedica su rata u Ukrajini i ozbiljnih poremećaja u opskrbnim lancima. Međutim, rastući troškovi od tada su postali sveobuhvatniji, u skladu s visokom inflacijom zabilježenom u gospodarstva koji su se godinama pokazivali imunima na pritiske cijena. 

Uz stabilizaciju cijena robe, ukupna inflacija je oštro pala u nekoliko gospodarstava, uključujući SAD, UK i eurozonu. Stope temeljne inflacije nisu slijedile taj primjer. Najčešće korišteno mjerilo dugoročnijih cjenovnih pritisaka, temeljna inflacija, ostaje na rekordno visokoj razini svih vremena od 5 posto u eurozoni.

U SAD-u je inflacija usluga još uvijek na najvišoj razini u posljednjih 40 godina, unatoč padu ukupne inflacije od 2 postotna boda od ljeta.

‒ Inflacija usluga bit će presudna u određivanju putanje kamatnih stopa ‒ rekao je Ben May, direktor globalnog makro istraživanja u Oxford Economicsu.

Kreatori politike Fed-a prošli su tjedan priznali da će se temeljna inflacija pokazati čvršćom nego što se mislilo, revidirajući svoju procjenu za iduću godinu na 3,5 posto, s 3,1 posto prognoziranih u rujnu.

Inflacija usluga u Velikoj Britaniji također je ostala visoka, zadržavši se u studenom na najvišoj stopi u posljednjih 20 godina, unatoč smanjenju ukupne stope na 10,7 posto s 11,1 posto u listopadu. Iz Engleske su banke poručili da postojanost inflacije usluga ‘opravdava daljnji snažan odgovor monetarne politike‘.

Mnogi stručnjaci pak tvrde da iako je inflacija možda dosegnula svoj vrhunac, to ne mora značiti da je put prema ciljanih 2 posto sada prelagan.

26. travanj 2024 10:33