Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u EU i eurozoni blago ubrzala u srpnju

20. Kolovoz 2024.
foto Shutterstock

Inflacija u EU i eurozoni u srpnju je blago ubrzala kao rezultat snažnijeg rasta cijena usluga, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini eurozone godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je u srpnju 2,6 posto, te je bila viša za 0,1 postotni bod nego u prethodnom mjesecu.

U EU-u su cijene u srpnju bile više za 2,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, pokazalo je izvješće Eurostata. 

Na mjesečnoj razini cijene su u srpnju u eurozoni stagnirale, dok su u EU porasle 0,1 posto, izračunao je europski statistički ured.

Najviše su u srpnju u eurozoni poskupjele usluge, za četiri posto u odnosu na isti mjesec lani. Svježa hrana poskupjela je za jedan posto, nešto blaže nego u prethodnom mjesecu. S druge strane, cijene energije su skočile za 1,2 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj, izračunali su statističari.

U srpnju 2023. godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 5,3 posto, a u EU 6,1 posto.

Unatoč blagom rastu u srpnju ove godine, inflacija je u odnosu na prije godinu dana dodatno znatno usporila na europskom kontinentu. Usporedbe radi, u srpnju 2023. u eurozoni je iznosila 5,3 posto na godišnjoj razini, a u EU 6,1 posto. 

Rumunjska na vrhu, Hrvatska na sedmom mjestu

Najvišu godišnju stopu inflacije bilježila je u srpnju Rumunjska, koja nije članica eurozone, od 5,8 posto, navodi Eurostat.

Prati je Belgija s rastom potrošačkih cijena od 5,4 posto te Mađarsla sa stopom inflacije od 4,1 posto. Slijedi Poljska, koja također nije članica eurozone, s rastom cijena od 4,0 posto te Nizozemska i Estonija s rastom potrošačkih cijena od po 3,5 posto.

Hrvatska, koja se našla na sedmom mjestu, bilježila je stopu inflacije, mjerenu HICP-om od 3,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. 

Najnižu stopu inflacije bilježila je Finska, od 0,5 posto. Slijedi Latvija s 0,8 posto te Danska, koja nije članica eurozone, s 1,0 posto.

12. rujan 2024 16:19