Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u Hrvatskoj i dalje rekordnih 12,3 posto, usporava na mjesečnoj razini

16. Rujan 2022.
inflacija, potrošačke cijene
Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u kolovozu 12,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pa se tako inflacija zadržala na najvišoj razini od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke, a ponajviše je posljedica rasta cijena goriva i hrane.
 
Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu su u odnosu na srpanj porasle 0,1 posto, dok su u odnosu na kolovoz prošle godine skočile 12,3 posto, pokazuje izvješće DZS-a, objavljeno u petak.
 
Tako je inflacija od rekordnih 12,3 posto zabilježena drugi mjesec zaredom. To je ujedno već četvrti mjesec zaredom kako su potrošačke cijene na godišnjoj razini porasle po dvoznamenkastim stopama.

RBA analitičari ističu kako je godišnja stopa rasta i četvrti mjesec za redom nastavila bilježiti dvoznamenkaste stope, zadržavši se na srpanjskih 12,3 posto. Tome je pridonijelo i usporavanje inflacije na mjesečnoj razini. Naime, cijene roba i usluga za osobnu potrošnju u prosjeku su bile više za 0,1 posto u odnosu na srpanj, što predstavlja usporavanje mjesečne stope rasta četvrti uzastopni mjesec. Kumulativno, u prvih osam mjeseci indeks potrošačkih cijena porastao je 9,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Najviše utječu cijene hrane

Na mjesečnoj razini, rast potrošačkih cijena je generiran porastom u kategoriji Hrane i bezalkoholnih pića te Pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva (+1,7 posto u odnosu na srpanj kod obje skupine). Rast cijena bilježe i ostale skupine dok je snažnije povećanje ublaženo padom cijena u skupini Prijevoz, za 4,1 posto (uslijed sniženih cijena goriva za osobna prijevozna sredstva) te u skupini Odjeća i obuća, za 3,0 posto.

Na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren kod Hrane i bezalkoholnih pića (+19,2 posto), Restorani i hoteli (+17,6 posto), Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva (+15,3 posto), Prijevoz (+14,1 posto), Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (+ 10,5 posto), Rekreacija i kultura (+9,4 posto), Razna dobra i usluge (+8,1 posto), te Odjeća i obuća (+6,4 posto).

Najveći pojedinačni doprinos stopi porastu godišnjeg indeksa ostvaren je u skupinama Hrana i bezalkoholna pića (+4,98 postotnih bodova), što i ne iznenađuje s obzirom na visoki udio (25,9 posto) u potrošačkoj košarici, a slijedi Prijevoz s doprinosom od 2,08 postotnih bodova.

Na vrhuncu inflacije

Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren je u skupini Prerađeni prehrambeni proizvodi, za 17,8 posto (doprinos porastu od +4,02 postotna boda).

- S posljednjim podacima za kolovoz evidentno je da se trenutno nalazimo na vrhuncu inflacije, no godišnje stope će ostati izražene i u narednim mjesecima. Određeno blago smirivanje moglo bi se zabilježiti tek prema kraju godine. Potonje će uglavnom biti posljedica učinka baznog razdoblja i, u manjoj mjeri, usporavanja gospodarske aktivnosti. Prema našim očekivanjima, prosječna stopa inflacije u ovoj godini će premašiti stopu od 10 posto godišnje - ističu RBA analitičari.

Nedavno objavljen Vladin paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena uvelike je, dodaju, umanjio rizike da će inflacija u ovoj godini biti i veća, osobito iz razloga što su ograničene cijene energije i određenih osnovnih prehrambenih proizvoda. Svejedno, dvoznamenkaste godišnje stope rasta ostat će prisutne u prvom dijelu iduće godine s laganim trendom opadanja, pri čemu će taj trend biti vidljiviji u drugoj polovici 2023. godine.

 
 
19. travanj 2024 19:50