Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u SAD-u neznatno popustila u svibnju

12. Lipanj 2024.
foto Shutterstock
Inflacija u SAD-u tek je neznatno oslabila u svibnju, pokazali su u srijedu podaci ministarstva rada, uz snažniji pad cijena rabljenih vozila, ali i izrazitije poskupljenje benzina.
 
Godišnja stopa inflacije iznosila je u svibnju 3,3 posto i bila je niža za 0,1 postotni bod nego u prethodnom mjesecu, pokazuju izračuni ministarstva.
 
Kad se isključe cijene hrane i energije, temeljna inflacija iznosila je 3,4 posto, kliznuvši na najnižu razinu u nešto više od tri godine. Najviše je u odnosu na prošlogodišnji svibanj poskupio prijevoz, za 10,5 posto. Slijedi struja s rastom cijena za gotovo šest posto.
 
Benzin je u odnosu na lanjski svibanj bio skuplji za 2,2 posto. U travnju bio je poskupio za 1,2 posto. Hrana je pak u svibnju bila skuplja jedan posto, kao i u prethodnom mjesecu. Najviše su pak pojeftinili rabljeni automobili i kamioni, za 9,3 posto. U travnju cijene su im bile pale za 6,9 posto.
 
Mjesečna usporedba pokazuje pak stabilne cijene, nakon 0,3-postotnog rasta u travnju. Najveći uteg cijenama bio je benzin, koji je pojeftinio za 3,6 posto u odnosu na travanj kada je bio poskupio za 2,8 posto. Cijene plina pale su za 0,8 posto, znatno blaže nego u travnju, kada su se na mjesečnoj razini bile smanjile za gotovo tri posto. Cijena struje zadržala se pak na travanjskoj razini.

 

Energija je na mjesečnoj razini pojeftinila za dva posto, nakon poskupljenja za 1,1 posto u travnju. Cijene hrane bile su gotovo nepromijenjene.Kada se isključe hrana i energija, potrošačke cijene porasle su na mjesečnoj razini za 0,2 posto, nešto blaže nego u travnju.
23. lipanj 2024 00:18