Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u SAD-u ostala povišena na 8,3 posto prkoseći očekivanjima većeg pada

11. Svibanj 2022.
foto Shutterstock

Rast potrošačkih cijena u SAD-u ostao je u travnju na visokom nivou, najvećem u zadnjih 40 godina. Unatoč prvom umjerenom godišnjem tempu u osam mjeseci i dalje je naglašena hitnost napora Federalnih rezervi da suzbiju inflaciju, piše Financial Times,

Indeks potrošačkih cijena porastao je prošlog mjeseca godišnjom dinamikom od 8,3 posto, što je pad u odnosu na rast od 8,5 posto zabilježen u ožujku, ali nešto iznad očekivanja ekonomista od 8,1 posto.

Cijene su porasle za još 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, sporije od rasta od 1,2 posto zabilježenog u ožujku koji je bio potaknut rastućim troškovima energije i hrane povezanim s ruskom invazijom na Ukrajinu.

Međutim, izuzimajući nestabilne artikle poput hrane i energije, mjesečni rast temeljnog CPI-a porastao je bržim tempom nego prethodni mjesec, na 0,6 posto u usporedbi s 0,3 posto u ožujku. Na godišnjoj razini to je povećanje od 6,2 posto.

Podaci koje je objavio američki Zavod za statistiku rada mogli bi predstavljati početak vrhunca inflacije u eri pandemije koronavirusa uzrokovanog usijanom potražnjom potrošača u kombinaciji s ozbiljnim uskim grlima u lancu opskrbe.

Ekonomisti općenito očekuju da će se tempo rasta potrošačkih cijena dalje umiriti kako se trenutačni učinci rata u Ukrajini povlače. Glavna godišnja inflacija također bi trebala početi padati u nadolazećim mjesecima jer se počinje uspoređivati ​​s vrlo povišenim razinama zabilježenim prošle godine.

Bidenov najveći ekonomski izazov

Međutim, dokazi da cjenovni pritisci više nisu fenomen isključivi za sektore koji su najviše pogođeni poremećajima povezanim s pandemijom – već široko utemeljeni trend koji utječe na sve sektore – potaknuo je zabrinutost da inflacija postaje trajni problem.

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je naglasio da je borba protiv inflacije "najveći ekonomski izazov" njegove administracije dok je izrazio podršku naporima FED-a da ukroti inflaciju.

Fed je pojačao svoje napore da obuzda pritiske na cijene, provodeći svoje podizanje kamatnih stopa za pola boda, prvi put u više od dva desetljeća. Daljnja takva povećanja očekuju se u lipnju i srpnju, a potencijalno čak i u rujnu, pri čemu se očekuje da će stopa federalnih sredstava do kraja godine doseći 2,7 posto.

Fed-ovo smanjenje vlastite bilance od 9 milijardi dolara također će započeti u lipnju, što je druga od dvije poluge koje FED koristi za hlađenje gospodarstva.

Ključno pitanje za ulagače je može li američka središnja banka smanjiti inflaciju bez izazivanja recesije. John Williams, predsjednik njujorškog FED-a rekao je ovog tjedna da bi izazov projektiranja mekog slijetanja bio težak, ali 'ne i nepremostiv'.

Financijska tržišta su divljala posljednjih dana, tržišta dionica bilježe velike gubitke, a trošak zaduživanja u SAD-u raste, piše FT.

19. travanj 2024 13:50