Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u SAD-u počinje popuštati, pala na najnižu razinu od siječnja

10. Studeni 2022.

Inflacija potrošačkih cijena u SAD-u pala je na najnižu razinu od siječnja, što je odmah dovelo do oporavka američkih burzovnih indeksa i državnih obveznica, prenosi Financial Times.

Godišnji indeks potrošačkih cijena pao je s 8,2 posto u rujnu na 7,7 posto u listopadu. Na mjesečnoj razini skočio je za 0,4 posto, što je manje nego 0,6 posto koliko su ekonomisti predviđali. Dakle, trend porasta cijena polagano pada, pokazali su to podaci koje je objavio američki Zavod za statistiku rada.

Nakon objave, S&P 500 indeks porastao je gotovo 3 posto jer su se ulagači ponadali da će Američka središnja banka Fed ublažiti svoja povećanja kamatnih stopa, koje je do sada koristila kao glavni alat za suzbijanje inflacije. Prinosi na dvogodišnje državne obveznice SAD-a, koje su posebno osjetljive na očekivanja monetarne politike, pali su na najnižu razinu od kraja listopada.

Trgovanje futuresima, u kojima se cijena dogovara u određenom trenutku, a transakcija se finalizira u budućnosti, pokazalo je da ulagači smatraju da je manje vjerojatno da će Fed u prosincu dodatno podignuti kamatne stope za 0,75 postotnih bodova.

Cijene energije i dalje visoke

Da inflatorni pritisci na potrošačke džepove popuštaju dokazuje i ‘temeljni‘ indeks potrošačkih cijena, koji ne uključuje cijene hrane i energije, a koji je porastao za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, znatno ispod 0,6 posto zabilježenog u rujnu. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, temeljna inflacija veća je za 6,3 posto.

Međutim, nakon pada u posljednjih nekoliko mjeseci, cijene energije porasle su za čak 17,6 posto u listopadu u odnosu na isto vrijeme prije godinu dana, dok su u listopadu zabilježile mjesečni rast od 1,8 posto, prenosi Business Insider.

Cijene hrane porasle su za 10,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te su i dalje visoke, ali je godišnji rast u listopadu manji od godišnjeg rasta zabilježenog u rujnu.

Olakšanje u prosincu i siječnju?

– Inflacija je još uvijek previsoka, ali postoje dokazi da će Fed početi usporavati tempo budućih povećanja kamatnih stopa. Tržište je dugo priželjkivalo smanjenje inflacije koje se napokon počelo pojavljivati – rekao je Reutersu Christopher Rupkey, glavni ekonomist FWDBONDS-a u New Yorku.

Nakon sastanka početkom studenoga, na kojem je Fed podigao kamatne stope na raspon između 3,75 i 4 posto, predsjednik Feda Jerome Powell rekao je da bi središnja banka mogla smanjiti tempo povećanja u prosincu ili siječnju.

 – Alati Federalnih rezervi rade na smanjenju inflacije smanjenjem potražnje za ekonomskim aktivnostima osjetljivim na kamatne stope. Međutim, potrebe obitelji za džeparcem nemaju mnogo veze s kamatama, a potencijalni gubici radnih mjesta uzrokovani pretjeranim monetarnim stezanjem samo će pogoršati situaciju radničkoj klasi – napisao je Powellu u pismu Sherrod Brown, predsjednik Senatskog odbora za bankarstvo.

Iako su dužnosnici ranije govorili da prvo trebaju vidjeti podatke o usporavanju inflacije prije nego što donesu odluke o ublažavanju svoje monetarne politike, sada okreću ploču i uzimaju u obzir koliko su kamatne stope već porasle ove godine, ali i činjenicu da je potrebno vrijeme da te promjene utječu na ekonomiju. Zbog toga na svako novo izvješće temeljnog indeksa potrošačkih cijena stavljaju manji naglasak.

– Moramo vidjeti da inflacija pada, a dobar dokaz za to bio bi niz nižih mjesečnih rezultata. Ali nikada nisam o tome razmišljao kao o prikladnom mjerilu za usporavanje tempa povećanja kamatnih stopa ili za prepoznavanje odgovarajuće restriktivne razine kojoj težimo – rekao je Powell prošli tjedan.

Što više kamatne stope rastu i što duže ostaju na razinama koje ograničavaju gospodarsku aktivnost, to su veći izgledi da će gospodarstvo pasti u recesiju, upozorio je Powell.

Znakovi usporavanja

Većina ekonomista očekuje gospodarski pad sljedeće godine, uz porast stope nezaposlenosti znatno iznad trenutne razine od 3,7 posto. Usporedbe radi, stopa nezaposlenosti u rujnu iznosila je 3,5 posto. Već je sada izvješće američkog Ministarstva rada pokazalo da je broj Amerikanaca koji podnose zahtjeve za naknade za nezaposlene prošlog tjedna umjereno porastao, prenosi Reuters. Također, rast broja radnih mjesta usporava, kao i rast zaposlenosti.

Ipak, i dalje je za svaku nezaposlenu osobu u SAD-u krajem rujna bilo 1,9, odnosno gotovo dva slobodna radna mjesta.

22. travanj 2024 11:42