Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u SAD-u u ožujku pala na najnižu razinu u gotovo dvije godine

12. Travanj 2023.
foto Shutterstock

Inflacija u SAD-u smanjila se prošli mjesec na najnižu razinu u gotovo dvije godine, ali skok temeljnih cijena nastavit će pritisak na Federalne rezerve da nastave s još jednim povećanjem kamatnih stopa u svibnju, objavio je Financial Times.

Indeks potrošačkih cijena za ožujak porastao je za pet posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci koje je u srijedu objavio Zavod za statistiku rada. To označava značajno usporavanje u usporedbi sa šest posto zabilježenih u veljači, kao i s najnižom razinom od svibnja 2021. Na mjesečnoj su razini potrošačke cijene porasle samo 0,1 posto, što je manje od predviđanja ekonomista.

Međutim, temeljni CPI, koji isključuje nestabilne troškove energije i hrane, porastao je za 5,6 posto na godišnjoj razini nakon mjesečnog skoka od 0,4 posto, što sugerira da su cjenovni pritisci za neke robe i usluge još uvijek visoki, objavio je Wall Street Journal. 

Najnoviji podaci o inflaciji jedno su od najvažnijih ekonomskih novosti uoči sljedećeg sastanka Feda o politici početkom svibnja. Dolazi nakon što je izvješće o radnim mjestima u ožujku, koje je objavljeno u petak, pokazalo da je tržište rada još uvijek snažno unatoč padu mjesečnog otvaranja radnih mjesta.

Zasad se čini da dužnosnici Fed-a još nisu postigli konsenzus o tome je li potrebno još jedno povećanje stope za četvrtinu boda prije nego što središnja banka može odgoditi svoju povijesno agresivnu kampanju monetarne politike u borbi protiv visoke inflacije. Neki dužnosnici vjeruju da bi kreditna kriza nakon nekoliko nedavnih bankrota američkih banaka mogla poništiti potrebu za još jednim povećanjem.

Prošli je mjesec većina dužnosnika podržala dodatno povećanje. Ne predviđaju se rezovi do 2024. godine, objavio je FT.

Oni koji su ukazali na potporu ponovnom povećanju stope tvrde da je inflacija još uvijek previsoka i da je gospodarstvo više puta prkosilo očekivanjima značajnog usporavanja. Stručnjaci također tvrde da kreditni uvjeti možda neće biti dovoljno pooštreni nakon neuspjeha banke Silicijske doline i drugih zajmodavaca da bi Fed mogao napraviti ‘pauzu‘ na svom sljedećem sastanku.

Međutim, neki su dužnosnici pozvali na oprezan pristup, uključujući Austana Goolsbeeja, predsjednika Chicago Feda i člana s pravom glasa ovogodišnjeg Saveznog odbora za otvoreno tržište koji određuje politiku.

29. travanj 2024 14:17