Biznis i politika
StoryEditor

DZS: Inflacija u siječnju usporila na 4,1 posto, Eurostat: Hrvatska s inflacijom od 4,8 posto daleko iznad EU prosjeka

01. Veljača 2024.
inflacija, pad, rast, postotak

Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena usporila je u siječnju na 4,1 posto na godišnjoj razini, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS), što predstavlja najnižu stopu inflacije od listopada 2021. godine.

DZS je objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u siječnju 2024. stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu na siječanj 2023. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest prosinac prošle godine, bila niža za 0,4 posto.

Time je rast potrošačkih cijena usporio na godišnjoj razini, s obzirom da je u prosincu 2023. inflacija iznosila 4,5 posto.

Stopa od 4,1 posto najniža je stopa inflacije od listopada 2021. godine, kada je iznosila 3,8 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan iznosila je 6,1 posto, za usluge 5,9 posto, industrijske neprehrambene proizvode bez energije tri posto, dok je kod energije zabilježen pad za 0,6 posto, navedeno je u priopćenju DZS-a.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na prosinac 2023., u komponenti hrane, pića i duhana cijene su porasle za 1,1 posto, a usluga za 0,7 posto. Istodobno, prema prvoj procjeni, cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije pale su za 3,1 posto. a energije za 0,6 posto.

DZS je najavio da će konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena u prosincu prema klasifikaciji ECOICOP (klasifikacija individualne potrošnje prema namjeni - European Classification of Individual Consumption according to Purpose) objaviti 22. veljače.

Eurostat: Inflacija u Hrvatskoj u siječnju 4,8 posto

Prema prvoj procjeni koju je danas objavio Eurostat, godišnja stopa inflacije u siječnju mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u Hrvatskoj je iznosila 4,8 posto, dok je na mjesečnoj razini, u odnosu na prosinac 2023., pala za 0,3 posto. U prosincu bile su se smanjile za 0,4 posto.

U cijeloj eurozoni prosječna godišnja stopa inflacije u siječnju iznosila je 2,8 posto. Višu stopu inflacije od Hrvatske imala je samo Estonija, pet posto. Hrvatska se tako svrstala među zemlje s najsnažnijim rastom potrošačkih cijena, znatno većim od prosjeka, pokazali su izračuni Eurostata.

U siječnju je godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 2,8 posto, izračunali su statističari. U prosincu iznosila je 2,9 posto, pokazuju podaci, što znači da je rast cijena tek neznatno usporio na početku nove godine.

Na mjesečnoj razini cijene su u siječnju u 20-članom gospodarstvu pale za 0,4 posto, nakon što su prosincu porasle za 0,2 posto. Najviše je u siječnju poskupjela svježa hrana, za 7,0 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec,, neznatno snažnije nego u prosincu.

Cijene energije ponovo su pale, sedmi mjesec zaredom, za 6,3 posto. U prosincu smanjile su se za 6,7 posto. Kad se isključe cijene svježe hrane i energije, stopa inflacije iznosila je u siječnju 3,6 posto i bila je niža za 0,3 postotna boda nego u prosincu.

Daleko najblaži rast potrošačkih cijena u odnosu na prošlogodišnji siječanj bilježila je Finska, za 0,7 posto. Slijede Italija sa stopom inflacije od 0,9 posto, te Latvija i Litva s 1,0 posto.

 

 

18. travanj 2024 16:59