Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u eurozoni na rekordnim razinama, a dolar najjači u 20 godina

06. Srpanj 2022.
Na azijskim su burzama jutros cijene dionica pale, dok je tečaj eura prema dolaru zaronio na najnižu razinu u 20 godina jer eurozoni prijeti recesija, s obzirom da će zbog visoke inflacije Europska središnja banka uskoro povećati kamatne stope.
 
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,8 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 1,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu skliznule 0,3 i 1,3 posto.
 

Eurozona pred recesijom?

 

Azijske burze prate jučerašnji pad europskih tržišta dionica za gotovo 2 posto, nakon što su novi podaci pokazali da se rast gospodarstva eurozone osjetno usporava
 
S druge strane, zbog sankcija Zapada Rusiji, glavnom dobavljaču plina u Europi, snažno rastu cijene tog energenta. To, pak, potiče inflaciju, koja se u eurozoni kreće na rekordnim razinama, iznad 8,5 posto, što bi moglo navesti Europsku središnju banku (ECB) na agresivnije povećanje kamata nego što se najavljivalo.
 
Zbog toga eurozoni prijeti recesija, pa je tečaj eura prema dolaru sinoć pao na najnižu razinu u 20 godina.
 
- Sve su glasniji bubnjevi koji upozoravaju na rizik od recesije. Trenutno je najbolja strategija obrana, defanziva jer u recesiji svakakve stvari mogu ispasti iz ormara - kaže Jason Teh, direktor u tvrtki Vertium Asset Management.
 
Ništa bolja situacija nije ni u Britaniji. Tim više što je tamošnja vlada u velikim problemima nakon ostavke ministara financija i zdravstva.
 
- Britanija je u opasnosti da će iduće godine imati najsporiji rast među svim razvijenim gospodarstvima u svijetu, i to s visokom inflacijom te najvećim deficitom u platnoj bilanci - pišu analitičari Societe Generale banke u osvrtu na situaciju na tržištima.
 

Nestabilnost Wall Streeta

 
Azijske ulagače uznemirila je i jučerašnja nestabilnost na Wall Streetu. Doduše, S&P 500 indeks završio je u blagom plusu, no u prvom dijelu trgovanja bio je u minusu i više od 2 posto, a kasniji oporavak baš i ne ulijeva povjerenje.
 
Posljedica je to strahovanja ulagača od recesije jer zbog visoke inflacije američka središnja banka agresivno povećava kamatne stope. 
 
U prvom je tromjesečju američko gospodarstvo palo na kvartalnoj razini, a ni makroekonomski podaci u drugom tromjesečju nisu sjajni. 
U srpnju se, pak, očekuje daljnje povećanje kamatnih stopa. U srijedu će u fokusu ulagača biti objava zapisnika s posljednje sjednice Feda na kojoj je središnja banka povećala ključne kamate za 0,75 postotnih bodova.
 
Na tržištu se očekuje da će i u srpnju Fed povećati kamate za 0,75 postotnih bodova, s obzirom da se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina. A nazire li se popuštanje inflacije moglo bi u petak pokazati izvješće o zapošljavanju i dnevnicama u SAD-u u lipnju.
 

Dolar najjači u 20 godina, cijene nafte porasle

 
U takvim je okolnostima na valutnom tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula novu najvišu razinu u 20 godina
 
Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 106,46 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105,19 bodova.
 
Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 136,20 na 135,20 jena. No, američka je valuta znatno ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0260 dolara, blizu najniže razine od kraja 2002. godine, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0435 dolara.
 
Pritisak na euro posljedica je visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstva eurozone, što, kažu analitičari, vodi u recesiju.
 
- U posljednjih 16 dana cijene plina u Europi porasle su 100 posto, pa je Europska središnja banka pred velikim izazovima. Zbog visoke inflacije, trebala bi znatno povećati kamatne stope, no s druge strane, rast gospodarstva se usporava. Mislim da više nije pitanje hoće li biti recesije, nego koliko će duboka biti i koliko će potrajati - kaže Chris Weston, direktor istraživanja u brokerskoj kući Pepperstone.
 
Cijene su nafte, pak, ponešto porasle, nakon što su jučer potonule više od 8 posto jer se ulagači plaše da bi recesija izazvala pad potražnje za 'crnim zlatom'. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 1,14 posto, na 103,95 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,82 posto, na 100,32 dolara.
19. travanj 2024 18:37