Biznis i politika
StoryEditor

Istraživači tržišta otkrili jednostavan način za prikupljanje informacija u javnoj nabavi

21. Travanj 2022.

Nakon što smo se u postupcima javne nabave smanjenjem naknada žalbenog postupka djelomično riješili 'profesionalnih žalitelja', sada novim izmjenama Zakona o javnoj nabavi (ZJN), budu li prihvaćene, možemo očekivati da ćemo se u dobroj mjeri riješiti i žalitelja općenito. Kako bi ubrzalo postupke, Ministarstvo gospodarstva predlaže drastično povećanje žaliteljskih naknada.

No paralelno se u posljednjih godinu dana pojavio i novi trend, tzv. istraživači tržišta, a riječ je o tvrtkama koje sudjeluju u natječajima javne nabave sa svojim 'malicioznim' ponudama koje ili ne sadrže potrebna jamstva, ispravne troškovnike ili su pune nekih drugih nepravilnosti. Znajući da će njihova ponuda biti odbijena, nakon odluke o odabiru ponuđača imaju odličan uvid u cijene konkurenata.

Jedna od njih je tvrtka AnalyticPharm, koja se često nadmeće u natječajima Grada Zagreba kad su u igri natječaji za nabavku medicinske opreme, bolničkih lijekova i potrošnog materijala, što su vrlo česti postupci kod opremanja bolnica. Tvrtka je inače specijalizirana za prikupljanje i obradu cijena s bolničkog tržišta u području lijekova i medicinskog potrošnog materijala i pronašla je odličan i funkcionalan način kako obavljati svoju djelatnost a da ne krši bilo kakav zakon i snosi bilo kakve financijske posljedice.

Fiktivni ponuđač

U postupcima javne nabave može sudjelovati svatko. Vlasnik Analytic Pharma Igor Brekalo potvrdio je da je to njegov modus operandi.

– Javljamo se na natječaje da bismo zakonski dobili informacije kao ponuđač. Ne zanima nas ishod postupka već samo troškovnici. Podatke unosimo u našu veliku bazu podataka koju nudimo proizvođačima lijekova i veledrogerijama. Na taj način radimo i istraživanja tržišta za strane tvrtke koje žele ući na hrvatsko tržište, ali su im ti podaci nedostupni – ispričao je Brekalo.

Dodao je i to da su takve analize radili besplatno za hrvatske bolnice, koje zakonski, prije raspisivanja natječaja, moraju napraviti istraživanje tržišta i skupljati podatke o ponudama u drugim bolnicama. Onda njegova tvrtka uz pomoć algoritama savjetuje gdje se mogu napraviti uštede ili kako se bolje pripremiti za idući natječaj.

Zapravo genijalno, iako moralno i etički vrlo upitno uzmu li se u obzir ozbiljni ponuđači koji uistinu žele opremiti neku bolnicu. Osim toga, bez obzira na to što nisu 'pravi' ponuđač (iako su u nekim nadmetanjima nudili i sto posto veću cijenu od procijenjene vrijednosti nabave), njihova ponuda mora proći kroz ruke administracije koja je mora analizirati i provesti u zapisnik, odnosno na nju potrošiti vrijeme.

Ponuđačima takvi primjeri ne predstavljaju veliku ugrozu, štoviše, kako smo saznali od jednog ponuđača koji se bavi uredskim materijalom, njih više muče postupci bagatelne nabave, u kojima naručitelji često odbijaju javno objaviti detalje ponuda, čak i onih odabranih, pa da bi došli do troškovnika konkurencije moraju prolaziti kroz proceduru zakonskog prava na informiranje, na čemu većina njih odustane.

Nove naknade za žalitelje*:

  • 10.000 kuna za procijenjenu vrijednost nabave do dva milijuna kuna
  • 0,5% procijenjene vrijednosti nabave za procijenjenu vrijednost nabave od dva milijuna do sto milijuna kuna
  • 500.000 kuna za procijenjenu vrijednost nabave veću od sto milijuna kuna

* Prijedlog Ministarstva gospodarstva u izmjenama ZJN-a

Više o novostima i problemima u javnoj nabavi saznajte u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

26. travanj 2024 17:47