Biznis i politika
StoryEditor

Istraživanje: Digitalna transformacija za kompanije znatno veći izazov od troškova financiranja i inflacije

24. Prosinac 2023.
Maria Boldor, konzultantska kuća Horváth

Ključni izazov za poslovanje u 2024. godini ostaje digitalna transformacija, složilo se više od 150 izvršnih financijskih direktora kompanija iz 16 zemalja u istraživanju u kojem su sudjelovali i CFO-i nekih od najvećih kompanija iz Hrvatske i zemalja regije. U najnovijem istraživanju nezavisne konzultantske kuće Horváth izvršni financijski direktori podijelili su očekivanja za 2024. godinu vezana uz daljnju digitalnu transformaciju i ostvarivanje poslovnih ciljeva svojih kompanija.

Iako još uvijek ne očekuju ekonomski stabilnije razdoblje, zanimljivo je kako CFO-i ocjenjuju troškove financiranja, opći ekonomski rast, inflaciju te ostvarivanje strateških ciljeva kompanije kao značajno manje izazove u odnosu na izazove vezane uz daljnju digitalnu transformaciju kompanija.

- Uloga CFO-a jedna je od središnjih uloga u kompanijama u digitalnoj transformaciji, budući da upravo oni određuju prioritetne aktivnosti te alociraju potrebne resurse za tako velike transformacije na razini kompanija. Više od 80 posto CFO-a vidi digitalnu transformaciju kao visoki prioritet, a prosječno planiraju osigurati čak 23 posto godišnjeg budžeta za potrebe digitalne transformacije. Osim osiguravanja potrebnih vještina i prilagodbe poslovnih procesa, CFO-i prepoznaju stvaranje primjerene kulture kao jedan od ključnih faktora uspjeha njihovih kompanija u digitalnom dobu, s čim je trenutno zadovoljno samo 22 posto ispitanika - izjavila je Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth.

Sudionici istraživanja složili su se kako je digitalna transformacija strateški prioritet, a poseban su naglasak u poslovanju u 2024. stavili na ispravno korištenje podataka odnosno data exploitation, upravljanje kibernetičkom sigurnosti te prilagodbu poslovnih procesa i vještina zaposlenika digitalizaciji. Za uspješnu digitalnu transformaciju ispitanici kao izazov navode i nedovoljnu razinu upravljanja procesom uvođenja i provedbe transformacije unutar kompanije, ali i nedostatak vještina financijskog kadra u ovoj domeni.

Ispitanici se slažu da uvođenje digitalne transformacije dugoročno znatno smanjuje troškove kompanija i može rezultirati porastom prihoda od 12 posto. Uvjereni su da će im upravo digitalizacija procesa omogućiti bolje financijsko planiranje i prognoziranje, te osigurati brže i kvalitetnije donošenje odluka.

15. travanj 2024 01:52