Biznis i politika
StoryEditor

Iz Credit Suissea prije spašavanja povučeno 68,6 milijardi dolara

24. Travanj 2023.
Credit Suisse

Credit Suisse je otkrio razmjere bank runa koji je u ožujku pokrenuo njezino spašavanje uz potporu države. Švicarski bankarski div rekao je da je 61,2 milijarde švicarskih franaka ili 68,6 milijardi dolara napustilo banku u prva tri mjeseca ove godine.

Vijesti dolaze nakon što je zajmodavac izvijestio o očekivanim posljednjim financijskim rezultatima, a očekuje se da će njegova prisilna prodaja konkurentskoj švicarskoj banci UBS uskoro biti dovršena, objavio je BBC. 

Vodeći odjel za upravljanje imovinom Credit Suissea doživio je pad iznosa imovine kojom upravlja na 502,5 milijardi franaka krajem ožujka, gotovo 29 posto niže nego u istom razdoblju prošle godine, stoji u priopćenju Credit Suissea.

- Ovi su odljevi umjereni, ali se još nisu preokrenuli do 24. travnja 2023. godine - dodaje se.

‘Banke ne preživljavaju takve odljeve‘

Klijenti banke počeli su povlačiti novac iz banke nakon što je bila zahvaćena tržišnim previranjima koja su uslijedila nakon kolapsa Silicon Valley Banka (SVB) i Signature Banka u SAD-u u ožujku. Podsjećamo, švicarske su vlasti sastavile paket za spašavanje Credit Suissea koji je uključivao više od 200 milijardi franaka financijskih jamstava nakon čega je UBS pristao preuzeti Credit Suisse.

Švicarska banka je poslovala s gubitkom i suočila se s nizom problema posljednjih godina, uključujući i optužbe za pranje novca. Izvijestila je o gubitku od 7,3 milijarde švicarskih franaka u 2022., što je najgora godina od financijske krize 2008., i tada upozorila da ne očekuje da će biti profitabilna do 2024.

Komentirajući najnovije rezultate, Frances Coppola, neovisna bankarska analitičarka, rekla je za BBC da je Credit Suisse također doživio povlačenje milijardi u posljednja tri mjeseca 2022.

- Onda su, naravno, (povlačenja) u ovom kvartalu bila povrh toga. A banke ne preživljavaju takve odljeve, stvarno ne, koliko god velike bile - komentirala je Coppola. 

Shanti Kelemen, glavni direktor za investicije u tvrtki M&G Wealth Investments, rekao je da će s obzirom na veličinu banke odljevi ‘biti veliki brojevi‘.

- Ako išta, danas imamo potvrdu o tome što je UBS kupio - dodao je Kelemen. 

S osam milijardi na 3,15 milijardi dolara 

Propast SVB-a i Signature Banka u SAD-u dogodila se nakon što je vrijednost imovine koju su držali naglo pala kao rezultat rastućih kamatnih stopa. Dionice banaka diljem svijeta naglo su pale zbog zabrinutosti da bi se drugi zajmodavci mogli suočiti sa sličnim problemima, a ulagači su brže bolje počeli izvlačiti svoj novac iz već posrnulog Credit Suissea.

Otada su se smanjile zabrinutosti oko drugih banaka, ali Coppola je rekla da bi se druge još uvijek mogle suočiti s poteškoćama.

- Mislim da ćemo vidjeti više bankovnih turbulencija. Ne znam hoće li to utjecati na vrlo velike banke poput ove - dodala je. 

Švicarski tužitelji otvorili su istragu o iznenadnom preuzimanju Credit Suissea, koja je bila druga po veličini banka u zemlji. Dogovor je razljutio porezne obveznike i dioničare obiju banaka koji su ostali uskraćeni za pravo glasa o preuzimanju, a neki su također tvrdili da je to naštetilo globalnoj reputaciji Švicarske kao financijskog središta.

Kada je objavljen, ugovor je procijenio Credit Suisse na 3,15 milijardi dolara, dok je u petak prije sklapanja nagodbe bio procijenjen na oko osam milijardi dolara.

24. travanj 2024 09:55