Biznis i politika
StoryEditor

Johnson & Johnson najavio svoju pedesetu akviziciju vrijednu 12,5 milijardi dolara

05. Travanj 2024.

Farmaceutski div Johnson & Johnson (J&J) kupuje proizvođača medicinskih uređaja Shockwave Medical za oko 12,5 milijardi dolara povećavajući tako svoj portfelj u segmentu medicinskih uređaja. Ova tvrtka sa sjedištem u Kaliforniji proizvodi uređaj koji koristi udarne valove za razbijanje kalcificiranog plaka u srčanim žilama, slično kao što se liječe bubrežni kamenci.

Kako prenosi Reuters, J&J bi, da bi kupio ovu tvrtku, trebao platiti 335 dolara po dionici u gotovini, a ponuđena cijena podrazumijeva premiju od 4,7 posto u odnosu na posljednje trgovanje Shockwavea na burzi u četvrtak koje je iznosilo 319,99 dolara.

Shockwave ima tržišnu vrijednost oko 12 milijardi dolara, a dionice kompanije porasle su tek jedan posto nakon objave vijesti.

Prema Tracxnu, pedeseta je ovo akvizicija farmaceutskog giganta od njenog osnivanja, a posljednja je bila prije samo tri mjeseca kada je kompanija za dvije milijarde dolara preuzela tvrtku Ambrx Biopharma koja razvija lijekove za pacijente oboljele od karcinoma.

Također, u studenom su kupili i Laminar, tvrtku koja razvija medicinske uređaje usmjerene na eliminaciju lijevog atrijalnog crvuljka. J&J je ovu kalifornijsku tvrtku platio 400 milijuna dolara.

Fokus na MedTech

Godinu dana prije toga, u studenom 2022. najveća je svjetska farmaceutska kompanija akvizirala i Abiomed, lidera u revolucionarnim tehnologijama za liječenje srca, pluća i bubrega. Ova je akvizicija procijenjena na 16,6 milijardi dolara.  Ipak, najveća akvizicija u povijesti ove kompanije dogodila se 2017. godine kada je J&J kupio švicarski Actelion, fokusiran na liječenje plućnih bolesti, za oko 30 milijardi dolara.

Početkom ove godine farmaceutski je div izvijestio o 21,40 milijardi dolara ukupnih prihoda u četvrtom kvartalu prošle godine što je 7,3 posto više u odnos na isti kvartal 2022., a zabilježio je i neto dobit od 4,13 milijardi dolara, dok je u 2022. ona iznosila 3,23 milijarde.

Kompaniju je prošle godine potreslo i odvajanje kompanije Kenvue iz njihove grupacije, iako je zadržao udio od oko 9,5 posto. Mnogi su portali to nazvali ‘najvećim potresom u tvrtki tijekom njezine stoljetne povijesti‘, no direktori J&J-a naglasili su da se kompanija sada fokusira na svoj ‘MedTech‘ odjel, odnosno segment vezan uz farmaceutske i medicinske uređaje za koji predviđaju ‘relativno dosljedan‘ rast tijekom ove godine pa im ova najnovija akvizicija dolazi ‘sasvim prirodno‘.

Naime, J&J-ovo poslovanje s medicinskim uređajima u prošloj je godini zabilježilo prihode od prodaje u iznosu od 7,67 milijardi dolara što je 13,3 posto više u odnosu na godinu ranije. 

27. travanj 2024 04:19