Biznis i politika
StoryEditor

Kako inflacija raste, koja će zemlje sljedeće usvojiti bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja

02. Studeni 2022.

Regije poput Latinske Amerike i Afrike obično imaju tendenciju imati više stope inflacije nego ostatak svijeta. Prema Statisti, prosječna mjesečna razina inflacije u Južnoj Ameriku za 2022. iznosila je 11,22 posto, a prema Trading Economicsu prosječna razina inflacije za Afriku u 2022. iznosila je 7,5 posto.

Kriptovalute su nastale prije više od deset godina kada je bitcoin prvi put ugledao svjetlo 2008. godine. Sada ima tržišnu kapitalizaciju od gotovo 400 milijardi dolara. Prema ButBitcoinWorldwide.com u svijetu postoji 200 milijuna bitcoin novčanika i 400 tisuća dnevnih korisnika.

Slučaj Salvador

Salvador je prva zemlja u Latinskoj Americi koja je usvojila bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja 2021. godine. Ekonomska situacija u zemlji prije usvajanja bitcoina bila je složena zbog visoke razine inflacije i nedostatka financijske uključenosti. Prema Trading Economicsu, godišnja stopa inflacije za zemlju u rujnu iznosila je 7,49 posto.

Nakon godinu dana nakon usvajanja bitcoina, mišljenja su uglavnom negativna. Prema statistikama koje je pružila Gospodarska komora Salvadora početkom 2022. godine, samo 14 posto stanovništva na bilo koji način koristi bitcoin.

Slučaj Srednjoafrička Republika

Srednjoafrička Republika usvojila je bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja u travnju nakon odluke koju je donio predsjednik Touadéra. Predsjednik je, zajedno s parlamentom, planirao pokrenuti projekt pod nazivom Sango, prvo kripto središte na kontinentu. Prema službenoj web stranici Sango, ciljevi su podići bitcoin na višu razinu i stvoriti prvi kripto otok.

Koje bi zemlje mogle usvojiti bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja?

U Latinskoj Americi Venezuela se smatra kripto prijateljskom zemljom, prema Triple A više od 10,3 posto njihovog stanovništva ulaže u kripto, otprilike 2.9 milijuna ljudi stanovništva.

Zemlja ima vlastitu kriptovalutu pod nazivom petro, koju podupire njihova vlada i koja je pokrenuta u veljači 2018. Digitalnu valutu podupiru rezerve nafte i minerala vlastite zemlje, a uglavnom je koristi vlada.

Venezuela ima jednu od najviših stopa inflacije u regiji Latinske Amerike. Prema Trading Economicsu, stopa inflacije u listopadu iznosila je 1.946 posto.

Meksiko se također smatra kandidatom za ulazak u kripto klub. Ima jedan od najnaprednijih zakona o tehnološkoj politici nakon donošenja zakona u ožujku 2018. Također ima utjecajnu potporu važne meksičke senatorice Indire Kempis.

U Africi se Nigerija smatra još jednom od potencijalnih zemalja koje bi mogle usvojiti kriptovalute kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Ekonomska situacija u zemlji, zajedno s brzinom usvajanja bitcoina, učinila je Nigeriju savršenim kandidatom za jednu od sljedećih zemalja koje će proglasiti bitcoin zakonskim sredstvom plaćanja.

Njihova lokalna valuta, Naira, posljednjih je godina amortizirala 209 posto, a prema Trading Economicsu, njihova stopa inflacije za rujan iznosila je 20,77 posto.

Bitcoin kao rješenje za inflaciju?

Inflacija je jedan od najvećih problema među gospodarstvima diljem svijeta. Latinska Amerika i Afrika jedne su od regija s najvišim stopama inflacije u svijetu.

Bitcoin donosi novi monetarni sustav koji se temelji na idejama da nema posrednika i decentralizacije. No, je li moguće da bi kriptovaluta mogla biti rješenje za pitanja inflacije?

Odgovor je da, djelomično, zahvaljujući različitim karakteristikama stablecoina kao što su USDT i USDC, između ostalog.

U suprotnosti s tradicionalnim ekonomskim monetarnim sustavom koji tiska novac unedogled, deflacijski ekonomski sustav bitcoina posljedica je maksimalne cirkulirajuće ponude od 21 milijun.

Nove mogućnosti

– Latinska Amerika je jedna od najsloženijih regija, kada govorimo o makroekonomskim problemima, s visokim rejtingom inflacije i masovnim nedostatkom razine financijske uključenosti, svijet kriptovaluta nudi mnogo mogućnosti za ljude u različitim zemljama među kontinentom – kaže Marcos Bravo Catalan, osnivač Beps Global Consultants.

– Bitcoin pomaže ljudima širom svijeta dok radi kao novi sustav načina plaćanja. One zemlje s visokom inflacijom, korumpiranim vladama i visokom razinom propisa su za koje mislim da imaju više šansi usvojiti kriptovalute kao zakonsko sredstvo plaćanja – kaže Maria Mercedes Etchegoyen, odvjetnica i osnivačica Cryptogirlsa.

Teško je znati koja će zemlja biti sljedeća koja će usvojiti bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, ali postoje dva ekonomska čimbenika koja su uobičajena u zemljama koje su dovele do njegovog usvajanja: visoke stope inflacije i nedostatak financijske uključenosti.

Nakon slučaja Salvadora, obrazovanje je ključni čimbenik u usvajanju bitcoina ili bilo koje druge kriptovalute. Da bi to usvajanje postalo uspješno, stanovništvo će morati razumjeti što su kriptovalute i, što je najvažnije, kako funkcioniraju.

23. travanj 2024 18:47