Biznis i politika
StoryEditor

Kina ponovno otvorila vrata: Potražnja za naftom ove godine doseže rekordnu razinu

18. Siječanj 2023.
foto Shutterstock

Globalna potražnja za naftom trebala bi porasti na najvišu razinu svih vremena 2023. godine, s obzirom da Kina ublažava svoja ograničenja vezana uz Covid-19. Taj bi potez mogao povećati cijene sirove nafte u drugoj polovici godine, prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA).

Potražnja za sirovom naftom mogla bi porasti za 1,9 milijuna barela dnevno i tako doseći rekordnih 101,7 milijuna barela dnevno, dok razvoj utjecaja zapadnih sankcija na Rusiju prijeti ograničiti opskrbu, objavila je IEA u svom prvom mjesečnom izvješću o nafti za 2023.

- Dva džokera dominiraju izgledima tržišta nafte za 2023.: Rusija i Kina - navodi se u izvješću.

Cijene sirove nafte prošle su godine skočile gotovo na rekordno visoku razinu zbog straha od poremećaja na naftnim tržištima nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, ali su potom pale jer je ruska ponuda zadržala, a gospodarsko usporavanje smanjilo potražnju, osobito u Europi, objavio je Financial Times. 

IEA sa sjedištem u Parizu, koja savjetuje vlade o energetskoj politici, rekla je da je ruska opskrba naftom ‘održala stabilnost‘ u prosincu, na 11,2 milijuna barela dnevno, unatoč uvođenju sankcija EU-a na uvoz ruske  nafte.

Porasla kineska potražnja za naftom

Međutim, predviđa se da bi se ‘dobro opskrbljeno‘ globalno tržište nafte početkom godine moglo ‘brzo zaoštriti‘ kada zapadne sankcije (posebice zabrana EU-a na uvoz rafiniranih ruskih proizvoda od 5. veljače) stupe na snagu.

Cijene Brent sirove nafte, međunarodne referentne vrijednosti, porasle su 1,4 posto u srijedu ujutro na više od 87 dolara po barelu, prenosi FT.

Rastući optimizam da će se kineska potražnja ove godine oporaviti pomogao je porastu cijena nafte za oko deset posto u prošlom tjednu. Također, IEA je rekla da će gotovo polovica predviđenog porasta potrošnje nafte ove godine doći iz Kine iako su ‘oblik i brzina‘ ponovnog otvaranja zemlje i dalje neizvjesni.

Covid-19 ograničenja u Kini, koja su prošle godine itekako smanjila gospodarsku aktivnost, doveli su zemlju do toga da je tamošnja potražnja za naftom u 2022. pala prvi put od 1990., smanjivši se u prosjeku za 390 000 barela dnevno.

Ipak, popuštanje karantene i rigoroznih mjera u studenom, nakon čega je uslijedila nagla odluka Pekinga da napusti svoj takozvani režim ‘nulte zaraze koronavirusom‘ početkom prosinca, već je potaknula kinesku potrošnju, rekla je IEA. Kineska potražnja za naftom u studenom porasla je za 470.000 barela dnevno u usporedbi s listopadom, prema podacima agencije.

OPEC, grupa proizvođača nafte koju vodi Saudijska Arabija, očekuje da će kineska potražnja porasti za 510.000 barela dnevno u 2023., navodi se u njihovom mjesečnom izvješću objavljenom u utorak. OPEC predviđa da će globalna potražnja za naftom porasti za 2,2 milijuna barela dnevno 2023. na čak 101,8 milijuna.

Opec i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, povećali su svoju proizvodnju nafte za ukupno 4,7 milijuna barela dnevno u 2022., ali su srezali svoj kolektivni cilj proizvodnje u listopadu, unatoč pritisku SAD-a da se nastavi s još većom proizvodnjom.

23. travanj 2024 14:51