Biznis i politika
StoryEditor

Kina: Štetne emisije u padu, no politike još nisu usklađene s dugoročnim ciljevima

21. Studeni 2022.

Emisije stakleničkih plinova u Kini u padu su od prošle godine, ali bi još uvijek mogle biti daleko od svog vrhunca, dok politika te zemlje nije potpuno usklađena s dugoročnim klimatskim ciljevima, pokazalo je istraživanje kineskih stručnjaka objavljeno u ponedjeljak.

Kina proizvodi gotovo trećinu svjetskih godišnjih emisija ugljika, a njezin uspjeh u ispunjavanju klimatskih ciljeva ‘je možda najvažniji pojedinačni čimbenik u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena‘, objavio je Centar za istraživanje energije i čistog zraka (CREA) sa sjedištem u Helsinkiju nakon procjene podataka o emisijama i istraživanja 26 kineskih energetskih stručnjaka.

Kina je postigla ‘izvanredna postignuća‘ u područjima poput čiste energije i električnih vozila, ali ‘zaostaje‘ kad je riječ o energiji iz ugljena te željezu i čeliku, navodi se u izvješću. Potrošnja energije, potaknuta snažnim industrijskim gospodarskim rastom, prebrzo raste što otežava ispunjavanje klimatskih ciljeva. 

Globalni razgovori o klimi završili su u nedjelju, a zemlje su se obvezale osnovati fond pomoći najugroženijim nacijama, ali nisu uspjele postići konsenzus o tome da se vrhunac emisije stakleničkih plinova dosegne do 2025.

Moguće i da je premašen vrhunac

Očekuje se da će Kina relativno lako ispuniti vlastiti cilj vrhunca emisija do 2030., no stručnjaci se brinu da bi ukupni volumen ipak mogao značajno porasti ovog desetljeća jer Peking gradi nove elektrane na ugljen i drugu infrastrukturu koja intenzivno troši ugljik kako bi osigurala energetsku sigurnost i ekonomsku stabilnost. 

Što je viši vrhunac, to će Pekingu biti teže ispuniti svoj cilj o ugljičnoj neutralnosti do 2060., upozorio je CREA, dodajući da je za Kinu ‘od presudne važnosti‘ ne samo ispuniti, već i značajno premašiti ciljeve.

Iako je većina ispitanih stručnjaka bila skeptična oko toga da su kineske emisije već dosegle vrhunac, vodeći analitičar CREA-e Lauri Myllyvirta rekao je da još uvijek postoji mogućnost da se nova potražnja za energijom zadovolji s izvorima energije s niskim udjelom ugljika.

- Vrlo je realna mogućnost da je premašen vrhunac - rekao je Myllyvirta na brifingu u ponedjeljak dodajući da sve zapravo ovisi o tome hoće li potražnja za električnom energijom rasti više ili manje od četiri posto. 

Godišnje izvješće Global Carbon Project (GCP) procijenilo je ovaj mjesec da će kineske štetne emisije pasti za 0,9 posto u 2022., što budi nadu da su emisije već dosegle svoj vrhunac.

No taj pad se pripisuje kineskoj drakonskoj politici nulte tolerancije na covid-19 koja je ozbiljno poremetila gospodarstvo i uzrokovala zatvaranje financijskog središta Šangaja na više od dva mjeseca.

- Idućih godina vidjet ćemo rast iz Kine prije nego što vidimo stabilizaciju i u konačnici pad - rekao je Pep Canadell, izvršni direktor GCP-a i jedan od autora izvješća.

20. travanj 2024 03:13